Не си играйте с огъня

Слънцето благоприятства синтезирането на витамин D в организма
Снимка: Getty/Guliver

Продължителното повишено или понижено количество на витамин D в нашето тяло може да застраши живота ни, според проучване, проведено от университета в Копенхаген, в което са участвали повече от 247 хил. души.

На всички тях им били взети кръвни проби, като се оказало, че смъртността при хората с дефицит или излишък на витамин D е в пъти по-висока.

Когато концентрацията на витамин D се движела под 10 наномола (nmol) и над 140 наномола на литър кръв, смъртността била най-голяма.

При стойност от 50 наномола на литър кръв се наблюдавали най-малко смъртни случаи.

Витамин D е изключително важен за подсилването на имунната система и за усвояването на калция, който е задължителен процес, заздравяващ костите и осигуряващ техния правилен растеж.

Дефицитът на витамин D често води до отслабване на кръвоносните съдове, диабет от втори тип, някои видове рак и редица костни заболявания.

Учените все още се опитват да открият точната връзка между покачването на смъртността и количествата на витамин D в човешкия организъм.

* Витамин D се съдържа в рибеното масло, яйцата и черния дроб. Синтезира се под действието на ултравиолетовите лъчи в кожата и костите. Недостигът му през детската възраст води до рахит (изкривяване на костите и крайниците).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти