Специално събитие

Не чакай, а действай! - стартира глобалната кампания за профилактика на щитовидната жлеза

a
Снимка: iStock/Getty Images

„Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“

Под този надслов стартира Национална информационна и скринингова с цел ранна профилактика на щитовидната жлеза. Организатори и партньори на кампанията са Национална пациентска организация, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и шведските медицински лаборатории Синево, част от Medicover Group

Като част от кампанията са предвидени редица информационни инициативи, както и безплатни скринингови прегледи с последваща медицинска диагностика на преференциални цени в локации на лаборатории Синево.

Основен фокус на кампанията тази година е необходимостта от ранна диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза. Заболяването често се откриват късно и това може да доведе до влошаване качеството на живот на пациентите.

a
Снимка: iStock/Getty Images

Сред ключовите медицински специалисти, които ще станат част от информационната кампания и пациентските уебинари, са: доц. д-р Пламен Попиванов, д-р Наталия Темелкова, проф.д-р Здравко Каменов, доц. Боян Нончев, доц. Мира Сидерова, доц. Александър Шинков и др.

В рамките на месец юни 2022 г. се предвиждат скринингови акции на териториите на лаборатории Синево в София и Пловдив, за които ще бъде необходимо предварително записване в сайта на лаборатории Синево. По време на скрининговите прегледи, пациентите ще получат безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от диагностични изследвания на префенциални цени, които могат да бъдат направени на място.

a
Снимка: iStock/Getty Images

По този начин, по време на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, пациентите ще получат възможност да изпълнят целия цикъл на профилактика и ранна диагностика – в удобно за тях време, в рамките само на едно посещение.

На 26-ти май се проведе първият от поредицата пациентски уебинари в рамките на кампанията на тема „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“. Той бе гледан от повече от 200 зрители на живо, които имаха възможност да задават свободно своите въпроси.

На 7 юни 2022 г. (вторник) от 16:00 ч. ще се проведе вторият от поредицата пациентски уебинари. Тема на събитието е „COVID-19 и щитовидна жлеза“ и ще се излъчва на живо във Facebook страницата на събитието , където всеки желаещ ще може да отправи своите въпроси към лекторите през секцията за коментари под видеоклипа.

a
Снимка:

В рамките на уебинара ендокринологът доц. д-р Боян Нончев, Клиника по ендокринология и болести на обмяната – УМБАЛ „Каспела“ – гр. Пловдив, ще представи темата  „COVID-19 и щитовидната жлеза – има ли връзка между тях, честота на развитие на проблемите и рискови групи пациенти“.

По време на събитието ще вземе участие и пациент, който ще представи своята лична история, след преболедуване с COVID-19 - проблеми с щитовидната жлеза след прекаран коронавирус, усложнения и как са били преодолени.

Участие на събитието ще вземе и Мария Силяновска, председател на Сдружение ВИОМ, ще представи своя опит като представител на пациентската общност и какви видове сигнали от други пациенти получава Сдружението.

Организатори и партньори на кампанията са Национална пациентска организация, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и шведските медицински лаборатории Синево, част от Medicover Group.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти