Най-важното ядене за деня ли е закуската?

Най-важното ядене за деня ли е закуската?
Снимка: Thinkstock

Закуската отдавна е смятана за "най-важното ядене през деня". Това виждане се подкрепя от редица специалисти по хранене, според които тя е от полза за метаболизма, потиска ненаситния апетит и допринася за намаляване на телесното тегло.

Ново изследване обаче, разкрива, че значението на закуската вероятно се надценява.

Учени от университета на Алабама в Бирмингам установили, че закуската няма никакъв ефект върху способността на хората да отслабнат. В рамките на изследването била проследена прогресивната загуба на телесно тегло у 300 души за 16 седмици.

Участниците били разделени на три групи. Първата група била посъветвана да закусва, втората трябвало да "прескочи" закуската, а на третата не бил даден съвет дали да закусва или не. В края на изследването било констатирано, че участниците в трите групи отслабнали еднакво.

"Предишни проучвания откриха взаимовръзка, но не непременно причинно-следствена връзка", заяви ръководителката на изследването Емили Дурандар. "Ние си поставихме за цел да разберем дали препоръките ни да се закусва са станали причина за загубата на телесно тегло."

Друго неотдавнашно изследване, извършено от учени от университета в Бат, Англия, стигна до сходни заключения. Учените откриха, че нивата на метаболизма, холестерола и кръвната захар не се влияят от наличието или липсата на сутрешна закуска.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти