Добавете щипка здраве и аромат към живота си

Изборът ще е труден
Снимка: Getty/Guliver

С каквито и засукани ястия да се опитаме да изненадаме себе си и околните, никога няма да изкачим майсторските кулинарни върхове, ако обезличим вкуса и онзи възбуждащ набора ни от сетива аромат. Но за да не претърпим подобно фиаско - трябва да съумеем да подберем точните подправки. Затова хем ще ви предоставим списък с едни от най-добре овкусяващите сред тях, хем ще съчетаем списъка със силата на здравеносния им показател.

Канела
Сладкото, подканващо и невъзможно за сбъркване ухание на тази, идваща от Шри Ланка, подправка лекува какви ли не телесни неразположения. В китайската медицина, например, канелата благоприятства за по-добрата работа на далака, панкреаса, стомаха, пикочния мехур и бъбреците, а освен това може да овладее и гаденето при менструални болки. Но най-популярното сред свойствата й е контролирането на високото кръвно налягане.

Джинджифил
Може би това е най-употребяваният корен сред човешките същества. Чудодейните му способности започват със стимулирането на храносмилателните процеси и предпазването от повръщане, за да стигнат до надеждното успокояване на нервите и неговите имуностимулиращи функции при простуди.

Куркума
Тази азиатска подправка в жълт цвят е сериозен източник на бета-каротин (витамин А), калций, желязо, фосфор и йод, както и витамините С, B1, В2, ВЗ. Куркумата е неоспорим естествен антибиотик, засилващ имунитета ни до неузнаваемост, а освен това нормализира и нивата на кръвната захар.

Кардамон
Той е братовчед на куркумата, защото и двете растения са от семейство Джинджифилови. Кардамонът е широко разпространен в Индия, а по отношение на полезните му действия няма как да не споменем облекчаването на кашлицата, цялостната интоксикация на организма и качественото стимулиране по отношение на дейността на стомашно-чревния тракт.

Карамфил
Индонезия пък е неговата родна земя. Мирисът му от бабините компоти с дюли никога няма да се изпари в съзнанието на редица от нас, но успеваемостта му се крие най-вече, ако става въпрос за тонизиране на бъбреците, стомаха и панкреаса.

Кимион
Първите негови добиви са били извършвани на териториите около Средиземно море, а по-здравословен показател той получава отлични оценки в премахването на смущаващите газове и досадните колики, пречистването на черния дроб и облекчаването на главоболието.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти