На жените им е по-трудно да откажат цигарите

На жените им е по-трудно да откажат цигарите
Снимка: Thinkstock

Резултатите от три големи проучвания, проведени в САЩ, Канада и Англия, показват, че за нежния пол спирането на цигарите е много по-трудно, отколкото за мъжете.

Най-трудната възраст за отказване от цигарите е 50 години. Резултатите показват, че тогава почти всички опити на жените да спрат вредния навик остават неуспешни. Причината е, че представителките на слабия пол много по-бързо се разочароват от нежеланите ефекти след спирането на цигарите. Проблем номер едно при отказването на никотина е покачване на килограмите.

Статистиката показва, че през последните години е намаляла средната възраст на пушачите. В края на 90-те години момичетата започвали да пушат най-често между 20 и 22 години, докато днес възрастта е спаднала до 12-13 години. 

Що се отнася до това има ли връзка между спирането на тютюнопушенето и надебеляването, то множество епидемиологични изследвания доказват, че при еднакъв пол и възраст, пушачите са с по-ниски килограми от непушачите, т.е. жена между 30 и 40 години, която пуши, тежи с 2,8 кг. по-малко от въздържателка.

При прекратяване на тютюнопушенето средното напълняване е с 3,8 кг. при жените и с 2,8 кг. при мъжете.
Разбира се, има индивидуални вариации – близо 1/3 от хората не качват, когато оставят цигарите, а 10% от мъжете и 14% от жените качват повече от 13 кг. Фактът, че се напълнява след спиране на тютюнопушенето се обяснява с няколко известни факта:

- всяка цигара "изгаря" около 10 калории, т.е. ако човек пуши 20 цигари на ден намалява дневния си енергиен прием с 200 калории

- от своя страна, никотинът дезактивира секрецията на инсулин и предизвиква хипергликемия, а по този начин премахва чувството на глад.

Известно е, че пушачът има притъпено обоняние и вкус, той яде в по-малки количества, но затова пък има предпочитания предимно към силно сладки, солени и мазни храни. Тъй като плодовете и зеленчуците са с по-деликатни аромати и вкус, те биват избягвани от пушачите.

Какво става в организма когато човек се отказва от цигарите? Липсата на никотин предизвиква хипогликемия, т. е. глад. Спира "изгарянето" на калории, вкусът се възвръща, но човек не изгубва навика да яде предимно сладко, солено и мазно.
Психологическият дискомфорт от липсата на никотин също се компенсира с ядене.

Бившият пушач се оказва в един омагьосан кръг - "пуши ми се, чувствам се неприятно, ям, пълнея - чувствам се неприятно, пуши ми се …" Всички горепосочени факти карат много млади, а и не толкова млади хора, да започнат да пушат отново, но това е едно много грешно "разрешение" на проблема.

Знае се, че всеки втори пушач, който е започнал цигарите на тийнейджърска възраст, ще умре заради тях преди 69 години.

Истинското разрешение на проблема с тютюнопушенето е възприемането на една добра обща стратегия, която включва:

- медицинска помощ за прилагането на изпитани методи на прогресивна дезинтоксикация

- контрол на теглото под съветите на диетолог

- психологическа асистенция в случай на нужда

Ако скоро сте спрели да пушите и имате тенденция към напълняване, или искате да спрете цигарите, но се страхувате от натрупването на допълнителни килограми, следвайте следните лесни съвети:

1. Избягвайте да ядете между основните хранения (закуска, обяд, вечеря).
2. Заместете захарта с подсладител.
3. Не пийте сладки газирани напитки, бира или натурални сокове на мястото на кафето (консумацията на кафе често е избягвана от хората, отказващи се от пушенето), а по-скоро напитки с подсладители или натурална газирана вода.
4. Яжте един средно голям плод, когато много ви се допуши, но не консумирайте повече от 3 плода дневно.
5. На обяд и вечеря приемайте големи порции салата или готвени зеленчуци с много малко мазнина.
6. Намалете до минимум сосовете, солта и алкохола.
7. Заместете цигарата с удоволствие от движението: разходка, каране на колело, спорт в зала, малко работа в градината…

Удоволствието от засилената физическа активност не идва моментално, но пък е по-силно от никотиновото. Упорствайте всеки ден, докато не го почувствате.

Ако смятате, че не можете да се справите сами, консултирайте се с психолог и диетолог.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти