Митове и легенди за органичната храна

Отличителни белези
Снимка: Getty/Guliver

Дебатите около храните и техните полезни или вредни свойства винаги са вълнували потребителите на женските сайтове. Затова и ние като развиващи се в тази онлайн дисциплина решихме да не се цепим от колектива, а да ви спретнем един материал с някой и друг факт, свързан с органичните продукти.

Първи мит: Органичната (биологичната) храна е твърде скъпа
Факт: По принцип разходите за органични суровини са повече от тези за традиционните поради тежката работа и време, използвани от типичните по-малки биологични ферми. Също така обаче съществуват и начини за закупуване на органична храна в рамките на вашия бюджет.

Имайте предвид следното, когато се интересувате от цената на биологичните продукти:
Техните производители не получават държавни субсидии, към които редица от стандартните фермери имат достъп. По тази причина цената на органичната храна е еквивалентна на реалната стойност (разход) по отглеждането й.

Разноските за традиционните земеделски култури не включват разходите за опазване на околната среда, така че ние плащаме останалото с нашите данъци. Органичното фермерство е и по-трудоемко, което налага нуждата от интензивното му управление.

Втори мит: Яденето на органична храна е същото като консумирането на природна такава
Факт: Природните продукти не съдържат добавки и консерванти, но могат да имат в състава си вещества, които са били отглеждани с пестициди или са генно модифицирани. С други думи, съставките върху етикета ще изглеждат познати, но това не значи, че са били органично произведени. Природните храни не са регулирани (регламентирани) и не отговарят на същите критерии, ако ги сравним с тези от групата на органичните.

Трети мит: Биологичната храна има вкус на картон
Факт: Това може да са били някои преработени продукти в миналото, например крекерите, но с днешна дата въпросното схващане е доста остаряло. Масово органичните храни за бързо консумиране (т. нар. organic snack foods) имат същия вкус като на традиционните им копия, а не рядко и ги превъзхождат.

А вие какво мислите за органик храните и техните вкусови и здравословни качества?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти