Менюто на далечната Индонезия - I част

Менюто на далечната Индонезия - I част
Снимка: Thinkstock

Индонезия е едно от онези райски кътчета по света, където човек се наслаждава на вечно лято. Тя е страна с безкрайни плажове с бял пясък, екзотична кухня и интересна култура. Но е и сред водещите развиващи се икономики и най-големите износители на кафе, чай и подправки в света.

Намира се на почти 15 хиляди километра от България и територията ѝ обхваща над 17 хиляди острова. И всеки от тях има собствена култура и традиции! Кулинарни пътешественици от цял свят обикалят островите в изследване на най-добрите местни вкусове, защото да опиташ от индонезийската кухня означава да се потопиш в цял нов свят от подправки, екзотични съставки и много въображение – истинско пиршество за сетивата.

Индонезия си струва да се посети дори и за кратко най-малко заради три неща:

Три ястия от Ява
Основна храна в Индонезия, както в повечето съседни страни, е оризът. Навсякъде се отглежда ориз на големи полета и дори стъпаловидно на тераси. Той е предпочитан по всяко време на деня. Традиционното меню включва ориз и едно или две съдчета с риба, пиле, зеленчуци, а понякога и супа. На остров Ява се консумира предимно пилешко месо и ястията са известни със сладникавия си вкус.

Nasi goreng е пържен ориз, а чесън, лук и чили са само част от подправките, които допълват кулинарния ансамбъл. Към ориза се добавят още пресен джинджифил, смлян кориандър, лютив пипер, соев сос, яйца и нарязани краставици и домати. Вариантите на рецепти са различни в зависимост от наличните продукти и предпочитанията за пилешко месо, морски дарове или зеленчуци.

Често се приготвя в началото на деня, след това се покрива и се сервира при стайна температура по-късно, така че хората могат да се хранят, когато техните работни графици позволяват.

Gudeg е най-известното местно ястие. Основната съставка е джакфрут - плодът на индийското хлебно дърво, който къкри с часове в кокосово мляко и палмова захар, за да добие мек и сладък вкус. След това се добавя пилешко месо и яйце и се сервира с ориз. За вегетарианците се предлага вариант с панирано тофу.

В различните райони на остров Ява се срещат различни видове gudeg – сух, сочен, сладък. Град Йогякарта е известен със специфичния gudeg вкус. Ако се събудите рано сутринта, може да откриете улични сергии, предлагащи ястието на близкия ъгъл или около традиционните пазари. Често е предпочитано за вечеря, така че може да го откриете в почти всеки ресторант. А в Йогякарта има дори и специализирани ресторанти само за gudeg.

Gado-gado или буквално от индонезийски мешавица e зелена салата, полята с фъстъчен сос. Това е един вид националната салата на Индонезия и може да бъде открита както на улицата, така и в най-хубавите ресторанти. В основата ѝ са броколи, спанак, картофи, царевица, яйце и бобови кълнове, съчетани с краставица, тофу и темпе. Вкусна и засищаща храна благодарение на протеините във фъстъчения сос, а също и любима на повечето вегетарианци.

Три напитки
Фрешовете са едно от нещата, които със сигурност ще обикнете в Индонезия. Във всяко меню се предлага богат избор от папая, манго, банан, ананас, диня, пъпеш и дори авокадо – можете да пиете прясно изцеден сок от какъвто си пожелаете плод. Напитките са напълно чисти и натурални, но в повечето случаи се сервират с бурканче палмов захарен сироп за любителите на по-сладкия вкус.

Wedang bajigur е топла напитка, която се продава от уличните търговци с колички. Те я съхраняват в специални съдове, за да се запази гореща. Основните съставки са кафе, кокосов орех и кокосово мляко, джинджифил и парченца хляб. Предпочитана е както през горещите дни за освежаване, така и през студените и дъждовни дни, заради лековитите свойства на джинджифила.

Султанският чай е друга традиционна напитка и средство срещу настинка в Индонезия. Приготвянето му е лесно – джинджифил, пръчка канела, кардамон и лимонова трева се смесват и се заливат с вряла вода. По желание се подслажда с палмова или кокосова захар. На повечето пазари се продават готови пакети с точното количество от съставките.

Напитката е не само хубава на вкус, но и много полезна за здравето. Джинджифилът помага за храносмилането и намалява холестерола. А освен това султанският чай идеално пасва с пържен банан за десерт.

Три ресторанта на Ява
Bumbu desa е модерен ресторант, който предлага домашен уют в сърцето на Йогякарта. Ресторантът отваря врати през 2004 г., като собствениците събират стари семейни рецепти, които да включат в менюто. Ресторантът е луксозен вариант на местните улични пазари с много и различни ястия, приготвени и изложени, за да може клиентът да избере какво да поръча. Заслужава си да се опита mie goreng – индонезийския вариант на пържени нудъли, гарнирани със зеленчуци.

Големият специалитет е ayam goreng bumbu desa или пиле, пържено в кокосово олио. Ресторантът е добро място за всеки, който минава за малко през града и иска да опита различни местни вкусове в автентична индонезийска атмосфера.

Rumah makan на индонезийски означава традиционен ресторант, където хората седят направо на земята и най-често се хранят с дървени прибори или само с ръце. Bale Kambang е типичен ramah makan близо до Боробудур – най-големият будистки комплекс в Индонезия, което прави бистрото честа спирка на туристите след разходка из храма. Предлага се традиционна храна в нестандартна атмосфера: масите са в беседки върху езеро с риби и екзотична растителност.

Може да си поръчате прясно уловена риба от рибарника на ресторанта и да хапнете например gurame asam pedas - пържен шаран в сладко-кисела супа. В менюто може да се открият над десет варианта на nasi (ориз) – пържен, варен на пара, със зеленчуци, с морски дарове, с гъби и с различни меса. Сливането с природата и вкусните деликатеси предлагат едно истинско гурме изживяване.

Очаквайте утре втора част от менюто на далечна Индонезия!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти