Малката заплата е вредна за здравето

Малката заплата е вредна за здравето
Снимка: Thinkstock

Хората с ниски доходи са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане, което от своя страна увеличава шансовете за развитие на здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инфаркт.

Учени, цитирани от БГНЕС, изследвали данни за здравето на 5000 души на възраст между 25 и 65 години. В началото на проучването те имали ниско кръвно налягане и нямали проблем със сърцето. Изследването продължило шест години.

През този период специалистите установили, че хората с ниски доходи са вдигнали нивата на кръвно налягане. Особено изразени са сърдечните проблеми на жените във възрастовата група между 25 и 44 години.

Хората с ниски заплати са по-податливи на стрес, което увеличава риска от проблеми. Сред начините за облекчаване на неприятните симптоми е по-дългият сън между 7 и 8 часа. Изследвалите съветват да слушате класическа музика и да ядете банани, които са богати на калий.

Ако се чудите пък кое би удължило живота ви, то това е кафето.

Изследването на близо половин милион души показало, че колкото повече чаши кафе пием, толкова повече намаляваме риска от смърт.

Прекаляването с кофеина се смяташе за нездравословно, но новото изследване показа, че колкото повече кафе консумират хората, толкова по-малка е вероятността да починат от сърдечно или дихателно заболяване, инсулт, нараняване, инцидент, диабет и дори зараза.

Д-р Нийл Фридман от Националния онкологичен институт в САЩ, където било осъществено изследването, заяви, че пиенето на две-три чаши кафе на ден намалява опасността от преждевременна смърт с 10%-15%. Но консумирането на повече от две-три чаши не носи полза.

Участниците на възраст между 50 и 71 години били наблюдавани 12 години. Д-р Фридман казва, че основната пречка пред пиещите кафе, които искат да увеличат продължителността на живота си, е пушенето.

"В нашето изследване участниците, които пиеха кафе, беше по-вероятно да пушат, което е много силен рисков фактор за смърт", отбеляза изследователят.

Изследването не установило как кафето намалява смъртността, поради което д-р Фридман и неговите колеги призоваха за повече проучвания, за да се открият химическите вещества в кофеина, които може да предпазват от определени негативни последици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти