Къпината - един от най-полезните плодове

Къпината - един от най-полезните плодове
Снимка: Thinkstock

Къпините, освен, че са много вкусни, са и много полезни плодове. Това се дължи на факта, че вкусните тъмни плодове съдържат много витамини.

Къпината съдържа много повече витамин Р, отколкото малината. Освен това, в тъмните плодове има витамини К, А и С. Заради тези си качества къпините се използват от древността като много добро средство за намаляване на температурата.

Къпината се използва не по-малко ефективно от малината при лечение на настинка. Вкусният плод съдържа органични киселини като салицилова, лимонена и винена.

В него има също така пектинови вещества и биофлавоноиди. Всичко това превръща къпините в чудесен източник на антиоксиданти, които помагат на организма да се отърве от свободните радикали и да забави процесите на стареене, както и да засили имунитета.

Къпините съдържат много полезни микроелементи, сред които фосфор, калий, мед и магнезий. Затова консумацията на къпини спомага за нормализирането на състоянието на централната нервна система.

Благодарение на полезните вещества, които съдържат, къпините подобряват кръвообращението, влияят добре върху паметта и съня. Листата на къпината активират храносмилателните процеси. При невроза се препоръчва да се пие чай от листа от къпина. Една чаена лъжичка сухи листа се заливат с 200 милилитра гореща вода и след 5 минути се прецеждат.

Сокът от къпини е полезен при бронхит, ангина, грип, както и при диария, колит и при някои гинекологични проблеми. Със сока от къпини не трябва да се прекалява, ако страдате от чувствителен стомах или гастрит. Посъветвайте се със специалист, преди да започнете да се лекувате със сок от къпини.

Можете да приготвите вкусен сироп от къпини и захар, който да разреждате с минерална или газирана вода и по този начин да си осигурите вкусна и полезна напитка.

Добавяйте къпини в плодовите салати, украсявайте с тях сладоледи и десерти, използвайте ги за приготвяне на плодови кремове.

През лятото шепа къпини, смесена с няколко лъжици сладолед и прясно мляко, разбити в блендер и украсени с ментови листенца, са истинска наслада.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти