Колко витамина са ни нужни?

Колко витамина са ни нужни?
Снимка: Thinkstock

Всекидневният коктейл от мултивитамини подобряват паметта и забавят отслабването ѝ с времето.

Това едва ли учудва някого, но екип от учени от Университета Монаш в Австралия са решили все пак да го докажат още веднъж научно и за целта са провели необходимото изследване.

Витамините могат значително да подобрят ефективността на работата на мозъчните клетки.

След четири седмици на ежедневно приемане на витамини, специалистите установили, че мозъкът запаметява по-лесно и съхранява информацията за по-дълго.

Според експерти организмът ни се нуждае от 13 витамина, за да функционира правилно.

Това са витамини А, C, D, E и K и осем витамина от групата на витамин Б. Добрият баланс в организма осигурява доброто здраве.

В изследването участват 3200 жени и мъже.

С отминаването на лятото обаче става по-трудно да се консумират често пресни плодове и зеленчуци. Застудяването на времето води до развиването на различни настинки и грипозни състояния, на които може да се противодейства с топъл чай и коктейл от витамини и имуностимулатори.

Предлагаме ви няколко храни, които е добре да присъстват редовно в менюто ви, за да сте здрави и с висок тонус.

Авокадо - спомага за подмладяване на кожата

Авокадото може да е богато на мазнини, но в по-голямата си част това са мононенаситени (полезни) мазнини, които оказват благоприятно въздействие върху нашата кожа. Мазнините на авокадото спомагат също и за неутрализирането на наситените (лошите) мазнини, приемани с храната. Авокадото понижава нивата на лошия холестерол и е добър източник на калий, който помага на тялото да изхвърли натрупалите се в него токсини. Този уникален плод съдържа и една от най-мощните витаминни комбинации, които забавят процесите на стареене, а именно – витамин Е + витамин С, които премахват свободните радикали и възпрепятстват процесите по запушването на артериите.

Броколи - полезно за сърцето

Зеленчукът изобилства от антиоксиданти и съдържа огромни количества бетакаротин, който защитава нашия организъм от появата на ракови заболявания. Броколито е богато на витамина Фолиева киселина, който предпазва от риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Зеленчукът е богат и на влакнини, които играят жизнено важна роля в борбата срещу рака на червата, стомашно-чревните и сърдечно-съдови заболявания.

Зеле - против ракови заболявания

Това е един от зеленчуците, съдържащи най-големи количества противоракови и антиоксидантни вещества. Проучвания показват, че при хора, консумиращи веднъж седмично зеле, рискът от появата на рак на дебелото черво намалява с 30%.

Мазни видове риба – срещу сърдечно-съдови заболявания, диабет, против бръчки

Мазните видове риба (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга) са най-добрият източник на биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3, които нашето тяло не може да произвежда самостоятелно и трябва да набавя от външни източници чрез храната. Доказано е, че омега-3 мастни киселини защитават човешкия организъм от появата на сърдечно-съдови заболявания, диабет и ревматоиден артрит. Мастните киселини от семейството омега-3 превръщат сухата кожа в еластична и намаляват образуването на бръчки.

Грозде – против отпусната кожа

Тъмните видове грозде съдържат повече от 20 познати антиоксиданти, които заедно изграждат защитна стена срещу атаките на свободните радикали, водещи до появата на редица сериозни заболявания, както и до отпускане и набръчкване на кожата. Всички видове грозде съдържат вещества, които укрепват капилярите и защитават кожата ни от отпускане и поява на бръчки.

Моркови - предпазват организма от пагубното действие на лошия холестерол и защитават кожата от вредните слънчеви лъчения

Този толкова ценен зеленчук е изключително богат на витамин С и влакнини. Изследванията доказват, че консумацията само на два моркова на ден може да намали нивата на лошия холестерол с 10%. Подложени на термична обработка, морковите отделят огромни количества бетакаротин, който защитава нашия организъм от развитието на ракови заболявания. Дългогодишни проучвания показват, че хората с ниски нива на бетакаротин в кръвта са много по-предразположени към заболяване от рак и болести на сърдечно-съдовата система. Бетакаротинът в морковите предпазва също така кожата ни от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи.

Цитрусови плодове – против инфекции

Портокалът винаги е бил описван като най-ефикасната комбинация от естествени противоракови и антиоксидантни вещества. Той е прекрасен източник на витамин С, който е един от стълбовете в поддържането на стабилна антибактериална защита на организма ни. Другият чудодеен цитрусов плод е грейпфрутът, който съдържа уникален вид влакнини, с чиято помощ драстично се намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта и доказано се противодействат процесите, водещи до запушване на артериите и появата на болести на сърдечно-съдовата система.

Лук и чесън - най-ефикасните оръжия против настинка и грип

Лукът и чесънът спомагат в борбата против появата на ракови заболявания, повишават нивата на добрия холестерол и прочистват кръвта. Те притежават и ценни антибактериални и противовъзпалителни свойства, с чиято помощ ефикасно противодействат на настинките и грипните състояния. Различните възпалителни процеси протичащи в организма ни са едни от основните причинители на преждевременното състаряване на кожата на тялото ни.

Домати – намаляват риска от появата на ракови заболявания

Доматите са най-богатият източник на специален вид каротин (предшественик на витамин А), който формира червения цвят на месестата част на доматите. Освен че е способен да коригира нарушения в структурата на ДНК (които могат да се изразят в отпускане и състаряване на кожата), каротинът, съдържащ се в доматите спомага за запазването на умствената и физическа активност у възрастните индивиди, както и намалява значително риска от появата на рак на гърдата, простатата, панкреаса и шийните нерви.

Ако искате да си припомните кои са по-важните зимни витамини, може да го направите тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти