Кой вид кафе е по-полезен

Всяка сутрин посягам към тази чашка
Снимка: Thinkstock

Кафето и до днес остава една от най-противоречивите като качества напитка. Дълго време то се смяташе за доста вредно за здравето. Напоследък обаче се появяват десетки изследвания, показващи, че в определени случаи то е полезно - за предотвратяване на старческата склероза, диабет, за подобряване на потентността и т.н., пише здраве.bg.

Към този списък скоро бе добавено и още едно свойство на кафето - оказа се, че то съдържа голямо количество баластни вещества, които не се преработват от химичните съединения и играят важна роля в храносмилането и поддържането на нивото на захарта в кръвта.

Според специалистите всеки ден човек се нуждае от 25 г баластни вещества, като техният недостиг води до проблеми с червата. Редица публикувани преди време сведения разкриваха, че кафето не съдържа баластни вещества.

Испански учени смятат, че са поставили точка на този спор, като са доказали, че напитката (сварено кафе или нес) съдържа целулоза и разтворими захари, които са баластни вещества.

Те са изследвали кафето с помощта на храносмилателни ферменти в изкуствен модел на човешките черва и са установили наличието на баластни вещества и в трите вида кафе: черно филтрирано (приготвящо се за 6-8 минути при температура 90 градуса), еспресо (сварено под налягане при 114-121 градуса) и нес кафе (инстантно кафе, залято с много гореща вода).

Данните от експеримента показват, че в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0,47 мг баластни компоненти, които не се усвояват, в еспресото те са 0,65 мг, а в нес кафето – 0,75 мг.

По този начин се оказва, че по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок, които най-често се споменават като източници за организма на такива съединения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти