Коя стая в дома ни е обитавана от най-много микроби

Коя стая в дома ни е обитавана от най-много микроби
Снимка: iStock/Getty Images

Най-много алергени се намират в спалнята на нашето жилище, разкриха британски учени.

Така например 41% от хората, алергични най-вече към прах и козина, споделят, че техните симптоми се обострят именно в спалното помещение, в което прекарваме средно 52-53 часа седмично.

Експертите, изготвили проучването, коментират, че микроорганизмите, предизвикващи алергии, също като нас имат нужда от храна и топлина. Затова те абсорбират влагата от дъха и потта ни, а за храна използват мъртвия кожен слой клетки, който постоянно се отделя от нашето тяло чрез лющене.

Снимка: iStock/Getty Images

Поради тази причина е важно да почистваме жилището си редовно и особено меката мебел, в която се "набиват" солидни колонии от точно такива микроорганизми.

Оказва се, че 71% от собствениците на котки и 47% от тези на кучета позволяват на своите домашни любимци да обитават всяка зона от дома им, което също може да се окаже допълнителна предпоставка за възникване на алергии.

Ето и няколко съвета, с които да намалим влиянието на алергените.

* Всяка сутрин изтупвайте завивките и проветрявайте стаята, в която спите.

* 83% от микроорганизмите, причиняващи алергии към прах, се намират по повърхността на завесите. Единственото решение е да ги изпирате най-малко веднъж месечно на 60 градуса или просто да ги замените с щори след време. Вече се продава и спално бельо от антиалергични материи, така че се възползвайте от неговите качества.

* Килимите също са "добър" източник на живот за гореспоменатите микроби, което налага редовното чистене (поне един път в седмицата) на подобни постелки с прахосмукачка.

* Детските плюшени играчки трябва да се перат на 60-градусова програма, защото тяхната материя е любима територия на всевъзможни акари.

* Освежителите за въздух и особено тези с антиалергенно действие ще ни свършат полезна работа в случая.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти