Коя е най-честата причина за нарушено зрение

Погледни ме в очите
Снимка: Thinkstock

През последните години се забелязва обща тенденция към увеличаване броя на хората, които имат нужда от корекция на зрението. Причините за това са различни. Според специалистите на първо място се нареждат напрегнатият ритъм на живот, постоянният стрес и претоварването.

Особено в големите градове хората днес по-често търсят помощ от офталмолог. Влошеното зрение се дължи и на прекомерната работа с компютър и гледането на много телевизия.

Друг важен фактор за възникването на проблеми със зрението е четенето в легнало положение или в транспорта. В такива ситуации очите постоянно се опитват да се фокусират върху буквите, но непрестанните вибрации по време на пътуването, лошото осветление и разсейващите зрителни дразнители им пречат да го сторят. Така постепенно се създават предпоставки за поява на прогресираща миопия, която води до отлепване на ретината и поражения на зрителния нерв, пише "Здраве.bg".

Не трябва да се пропуска и вредното влияние на пушенето. Доказано е, че с напредване на възрастта пушачите страдат в по-голяма степен от различни дегенеративни заболявания, причиняващи дори пълна загуба на зрението.

Повечето очни болести могат да бъдат предотвратени или най-малкото забавени. За тази цел е препоръчително редовно да се посещава офталмолог и да се проверява остротата на зрението. Това се отнася най-вече за водачите на МПС и за хората, които работят на компютър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти