Кои са правилните подправки за зелен фасул и боб

Кои са правилните подправки за зелен фасул и боб
Снимка: Thinkstock

Надали има по-популярно българсконационално ястие от зрелия боб, независимо дали е приготвен като чорба, яхния или вгювеч и дали е постен или с месо. Той е сред най-често използваните в кулинарията бобови култури, но за съжаление, ако не бъде приготвен както трябва или към него се използват грешните подправки, бобът бързо може да разочарова.

Не по-малко популярно ястие е и това, приготвено от зелен фасул, който за разлика от зрелия е доста по-мек и щадящ храносмилателната система.

Ето какво е важно да знаете относно подправянето на ястията от зелен и от зрял боб, за да не изненадате неприятно своите близки или гости:

🍴 Освен сол към традиционния български зрял боб се добавя и джоджен. Може да е както пресен, така и изсушен;

🍴 Когато приготвяме боб чорба или бобена яхния, обикновено се слагат домати, прясна или суха чушка или червен пипер;

🍴 Някои домакини, които приготвят боб чорба или яхния от боб, освен джоджен слагат към ястието и чубрица. Комбинацията е доста приятна и ароматна;

🍴 Към зеления боб се прибавят подправки като чесън и копър. Много подходящо е да слагате и домати, независимо дали е зелен боб на супа или на яхния;

🍴 Задължително на зеления боб се добавят сол и черен пипер. Ако правите запръжка, можете да сложите и червен пипер заедно с брашното, но внимавайте да не го прегорите;

🍴 На зрелия боб на яхния или на чорба много подхожда и ситно нарязан пресен магданоз, но ако приготвяте боб на салата, можете да импровизирате с всякакви пресни подправки като риган, мащерка и копър;

🍴 Когато готвите постни ястия със зелен или зрял боб, е добре да добавяте към тях и малко мазнина, за предпочитане масло или зехтин;

🍴 Към пресния и към зрелия боб може да се добавят и традиционните корени за супа, а именно парче целина, парче пащърнак, морков и магданоз;

🍴 В много национални кухни към ястията от фасул се прибавя смес от счукано синапено семе, кориандър и кимион;

🍴 Кориандърът е особено подходящ при приготвянето на ястия от зелен фасул. Комбинира се с кимион, джинджифил и червен пипер;

🍴 Към ястията от фасул, без значение дали е пресен или зрял, много домакини добавят иестрагон, познат и като тарос.

Рецепти за фасул:

Смилянският боб

Защо бобовите храни са толкова полезни?

Как да готвим зелен фасул

Паниран смилянски фасул

Зелен фасул на фурна

Разкошен фасул

Черният боб и неговите светли страни

Бобена салата с билков хляб

Боб чорба по манастирски

Пълнени чушки с боб

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кое е вашето сутрешно "гориво"?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент