Кои са полезните витамини за нашия мозък

За какво мислиш
Снимка: Thinkstock

Всичко в тялото ни е химия. Колкото и понякога да не ни се иска да е така. Изключително чувствителният баланс на различните вещества в организма много лесно може да се наруши и тогава по неясна за нас причина усещаме, че нещо не е наред. Мозъкът е особено капризен и когато нещо му липсва или не му достига, неговите функции бързо излизат от оптималните граници, пише "Здраве.bg".

Достатъчното количество на някои витамини са определящи за правилното функциониране на мозъка и набавени чрез храната, те му осигуряват така необходимото "гориво" за по-добра памет, концентрация и едновременно с това го предпазват от увреждане.

Витамини В6, B9 (фолиева киселина) и В12
При 16% от хората над 70-годишна възраст се наблюдава умерен когнитивен спад, а при половината от тях този проблем ще се задълбочи и ще доведе до развитие на Алцхаймер, сочат резултатите от американско изследване.

В анализа витамините В6, В12 и фолиевата киселина (витамин B9) били оценени по отношение на способността си да понижават нивата на хомоцистеина (молекула, поддържаща възпаленията) и да предпазят по-възрастните хора от когнитивния упадък, свързан с него. На участниците били давани по 0,8 мг фолиева киселина, 0,5 мг витамин В12 и 20 мг витамин В6 всеки ден в продължение на 24 месеца.

Измерената чрез ядрено-магнитен резонанс степен на мозъчна атрофия била 0,76% в групата, която приемала витамините, и 1,08% в контролната група. Сред участниците, които първоначално имали високи нива на хомоцистеин, степента на атрофия била с 53% по-ниска при третираните с витамини хора, отколкото в контролната група.

Експертите заключват, че атрофията на мозъка може да се забави с помощта на някои витамини от група В при хора с умерен когнитивен спад, но са необходими още данни, за да се установи влиянието на тези витамини върху развитието на болестта на Алцхаймер.

Витамин Е, коензим Q10 и витамин P (рутин)
Витамин Е, коензим Q10 и рутинът (витамин P) доказано предпазват от биохимични увреди, сочат резултатите от изследване, проведено през 2010 г. Опитни животни с повишено ниво на малондиалдехид (маркер за стрес) и някои други биохимични маркери за патологични отклонения вследствие на радиация получили витамин Е и коензим Q10. Учените установили, че тези витамини облекчават мозъчния стрес.

Витамин С
Витамин С предпазва от невронна увреда и загуба на паметта, причинени от мозъчен кръвоизлив, сочат различни медицински анализи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти