Кои са най-полезните фрешове

Всекидневие на свежи обороти
Снимка: Thinkstock

Газираните напитки са любими на много хора, най-вече на децата и тийнейджърите. Но вредата от тях е категорична и доказана. Вместо газирани продукти далеч по-добре е да консумирате фрешове.

Сокът от портокал, особено когато е прясно изцеден, съдържа запаси от витамин С, който елиминира свободните радикали. А те вредят на стените на кръвоносните съдове и ускоряват процесите на стареене в организма.

Освен витамин С сокът от портокал съдържа фолиева киселина. Тя е много важен компонент при бременните жени и предотвратява риска от преждевременно раждане. Също така пази плода от неврологични дефекти, пише "Gotvach.bg".

Портокаловият сок намалява нивото на хомоцистеин и аминокиселини в кръвта, които се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Друг много полезен сок е този от ябълка. Той е богат на калий, който помага срещу високото кръвно налягане. Ябълковият сок не причинява стомашни киселини и не е калоричен.

Сокът от червена боровинка ни доставя дневната доза витамин В. С негова помощ ще редуцираме нивата на бактерии в пикочните пътища.

Наблягайте и на сока от морков, богат на витамин С и калий. Съдържа каротеноиди. Това са вещества, които спомагат за образуването на витамин А в тялото. Витамин А оказва ефект върху клетките около линията на очите, лигавицата на носа, външния слой на кожата, стомашно-чревния тракт и дихателната система. Чаша сок от моркови съдържа фибри, колкото от две ябълки.

Сокът от домат пък е богат на витамин С и е много нискокалоричен. Съдържа 40 калории в една чаша. Но е богат на ликопен, антиоксидант, предпазващ ни от някои водеве ракови заболявания. Диетите с редовен прием на домати водят до по-ниска честота на рак на стомаха и сърдечносъдови заболявания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти