Кои растителни храни смиламе най-трудно

Зеленчуци, който не яде
Снимка: Thinkstock

За да се храним правилно, трябва да знаем не само колко е количеството калории в храната, но и времето, за което даденият продукт се смила от организма.

По този начин ни е ясно кога обременяваме излишно стомаха си с безсмислено натоварване между обяда и вечерята. Продуктите, които се усвояват бързо от организма, дават бърза енергия, а продуктите, които се усвояват бавно, осигуряват по-дълго усещане за ситост.

Така например за час и половина се смила лимонът. За един час и четиридесет и пет минути се усвояват авокадото, гроздето, мангото, маслините и малините, пише "Gotvach.bg".

За два часа организмът ни се справя с черешите, грейпфрута, портокала, стафидите, кокосовото мляко, чесъна, картофите, доматите и с кафявия ориз. За два часа и петнадесет минути усвояваме пресните смокини, круши, ананас, ягоди, моркови, зеле и зелената салата.

Два часа и половина са необходими на организма ни, за да усвои фурми, сушени смокини, пресни праскови, печени бадеми, зелени подправки, лук, гъби, бобови растения, бял ориз.

За два часа и четиридесет и пет минути се смилат пресните ябълки, кайсии, сини сливи, диня, кестени, орехи, цвекло, тиквички и пшеничните трици. Три часа стигат, за да смели стомахът ни сушени сливи, лайм, шам-фъстък, броколи, царевица, спанак, соя, пшенични кълнове.

За три часа и петнадесет минути смиламе пъпеш, зехтин, кашу, нар, сушен кокос, целина, краставици, чушки, тиква, ряпа, грах, фъстъци, пшеница. За три часа и половина – патладжани, горчица, сушен грах, соево олио, ръж.

За три часа и четиридесет и пет минути – райски ябълки, дюли, червено зеле, ечемик. Четири часа губи стомахът ни, за да се справи с брюкселското зеле и с хряна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти