Какво трябва да знаем за хряна

Хрян
Снимка: Thinkstock

Това е многогодишно растение от семейството на кръстоцветните. Въпреки че е широко разпространен у нас, не само като култивиран зеленчук, а и като бурен, хрянът се употребява сравнително малко.

За него се сещаме, когато дойде време да се слага кисело зеле за зимата или сме решили да приготвим телешко варено. А в хряна се съдържат много ценни съставки - калий, калций и витамин С в големи количества.

Още в най-дълбока древност той е бил използван при лечение на стомашно-чревни заболявания и при простуда. Корените му имат свойството да се борят с бактериите в организма.

Хрянът се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват. Съхранява се в хладни и проветриви помещения, където остава свеж няколко месеца.

Могат да се съхраняват заровени в пясък или настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио. От тази каша се взима количество "на върха ножа" или малко повече, за да се подправи една порция. Лютивината му може да се смекчи с малко настъргана ябълка.

Корените на хряна се намират на пазара през цялата година. Когато купувате хрян, избирайте по дебелината. Тя трябва да е най-малко 4-6 см. Вътрешността на пресния корен е бяла и плътна.

Хрянът е чудесна подправка към месни супи и кебапи, прибавя се и към сосове за риба. С него се подправя майонеза за гарниране на варена риба, телешко варено, варени свински крачета, печено месо за студено сервиране.

Придава специфичен аромат и е леко лютив. Прибавя се в ястията накрая, не се вари, защото губи аромата си.

Може да го използвате при консервиране на всякакви зеленчуци, като тогава се слага не само коренът, но и листата. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти