Кои продукти най-бързо увреждат зъбите ни

Кажи "зеле"
Снимка: Thinkstock

Някои продукти разрушават емайла на зъбите и влияят отрицателно на цялата устна кухина. Такива са и популярните в последното десетилетие спортни енергизиращи напитки.

Според данни от американско изследване нивото на рН в много от тях води до разрушаване на емайла заради високата концентрация на киселина, а и голямото количество захар, спомага за развитие на бактерии.

Бутилираната вода се различава от чешмяната по съдържанието на флуорид, който укрепва зъбния емайл и подпомага реминерализациата на зъбите, атакувани от кариеси. но в умерени количества. Дозата флуорид, която се съдържа в бутилираната вода, е много по-висока от препоръчваната, пише "Gotvach.bg".

Постоянната консумация на вино също нанася вреда на емайла. Киселинността на виното разрушава структурата на зъбите и води до оцветяване на емайла. За да се избегнат вредите, се препоръчва да пием бяло вино на малки глътки, като ги редуваме с вода.

Хапчета за отслабване - макар да помагат за бързото отслабване, те бързо водят до възпаление на венците и разрушаване на зъбите.

Както и другите видове лекарства, хапчетата за редуциране на теглото намаляват слюноотделянето, като така се застрашава здравето на устната кухина, тъй като слюнката неутрализира вредните киселини и отмива бактериите.

Кафе и чай - навикът да не се разделяме с чаша топло кафе или чай може да доведе до сериозно потъмняване на зъбите.

Оказва се, че кафето и чаят съдържат оцветяващи химически вещества (танини), които се задържат по зъбния емайл и така привличат бактерии. Препоръчва се да използваме мляко като добавка, за да неутрализираме вреднитее киселини.

Цитруси - въпреки че лимоните, грейпфрутите и цитрусовите сокове непосредствено да не предизвикват кариес, те както и газираните напитки съдържат киселини, които причиняват ерозия на зъбния емайл, отслабват зъбите и ги правят по-склонни към разрушаване.

Препоръчва се соковете да се пият със сламка, за да се ограничи окисляването, а устата след това да се изплаква с вода.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти