Кои храни бързо редуцират стреса

Казвам "Стоп" на стреса
Снимка: Thinkstock

Мускулната слабост, която е сред основните индикатори за това, че тялото страда в резултат на стрес, се дължи най-вече на липсата на глюкоза в мускулите. Заради този недостиг ние не успяваме да си набавим енергията, необходима за пълноценното извършване на всекидневните ни дейности, защитните сили на организма намаляват и се усеща цялостна отпадналост и постоянна умора, пише zdrava.bg.

Мускулите, атакувани от стресовите фактори, отслабват и заради повишените количества на хормоните кортизол и адреналин, които се отделят в стресови ситуации, и оказват допълнителен негативен ефект върху мускулните влакна.

Няколко промени в диетата могат да помогнат да бъдат елиминирани или поне понижени негативните последици от стреса, а ето и кои са те:

1. Заложете на храна, която набавя на мускулите необходимите им количества белтъчини. Когато в тялото не се наблюдава недостиг на белтъци, хормоналният фон също се нормализира, което от своя страна премахва усещането за отпадналост и умора. Храната, подходяща за подобен режим, включва риба, пилешко месо и варива като фасул, грах, леща.

2. Редовно консумирайте сурови ядки – препоръчителни са орехите, но не бива да се пренебрегват и лешниците и бадемите.

3. Приготвяйте си домашни зеленчукови сокове. Избирайте зеленчуците спрямо сезона – подходящи са както морковите и доматите, така и зелето и спанакът. Фрешовете са особено ценни, тъй като отстраняват млечната киселина от тъканите, отговорна за мускулната умора.

4. Количеството вода, изпита за деня, не бива да пада под 1 литър, защото тя изчиства тялото от токсините.

5. Всеки ден яжте по 2-3 лъжички мед.

6. Откажете или поне намалете алкохола и цигарите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти