Кои хора се страхуват най-много

Мечка страх, мен не страх
Снимка: Thinkstock

За последните 10 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти: от 300 за 1996 г. до над 1200 през последните години. Покачила се е и средната световна "норма за тревожност" - от 10% на 25%, т.е. всеки четвърти човек, страда от някакъв тип невроза, твърдят британски специалисти, пише "Здраве.bg".

Психолозите отбелязват, че в днешно време най-много се страхуват младите хора на възраст до 30 години, като страхът завладява най-често хората с висока интелигентност.

Науката вече е дефинирала нови типове фобии, непознати допреди само десетина години:
* космикофобията (страх от космически явления - например падане на метеорит);
* киберфобията (страх от работа с компютър - възрастните хора са страхуват да докоснат компютъра, за да не повредят нещо);
* прософобията (страх от прогреса - най-често опасения от това, че животът ще започне да се управлява от машини);
* хеленофобията (страх от научните термини - ако не разбера нещо, ще ме вземат за глупак);
* ергофобията (страх от работа - аз нищо не умея и ще ме изгонят от рабoтното ми място).

Сред често срещаните фобии са още: верминофобия (страх от микробите), фалакрофобия (страх от оплешивяване), ритифофобия (страх от бръчки), дисморфофобия (страх от физическа непривлекателност), осмофобия (страх от мириса на собственото тяло).

Много от жителите на големите градове изпитват страх например да влизат в метрото. Парадаксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен водач или карана по лоши пътища.

Съществуват и по-екзотични фобии: аблютофобия (страх от миене и водни процедури), апопатофобия (страх от ходене до тоалетна), базофобия (страх от ходене), хедонофобия (страх от наслаждаване), метрофобия (натрапчив страх от поезия), синофобия (страх от китайци), спектрофобия (страх от огледала), ерейтофобия (страх от изчервяване) или пък фобофобия (страх от възникване на самия страх).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти