Когато манията по здравословно хранене започне да вреди

Когато манията по здравословно хранене започне да вреди
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че съществуват заболявания, които се дължат не на липсата на информираност, а на точно обратното?

Такива са киберхондрия и орторексия. Ако тези сложни наименования нищо не ви говорят, продължете да четете, за да научите повече. От Zdravduh.com обръщат специално внимание на тези две заболявания, които не трябва да се пренебрегват. 

И така...

Киберхондрия е разстройство, състоящо се в стремеж да поставим диагноза на собствените си оплаквания въз основа на описаните в интернет симптоми на болести. Според мнението на американските учени достъпността на толкова много медицинската информация онлайн е довела до нарастване на заболеваемостта от киберхондрия в световен мащаб. 

Човек, който не понася неизвестността и неопределеността, може да стане много тревожен – да започне да търси информация по вълнуващата го тема, постоянно да се изследва, често да ходи на лекар и да се чувства все повече уморен и болен.

Проблемът е в това, че колкото повече човек търси, толкова повече варианти на болести може да открие у себе си. Безпокойството за здравето, обосновано или не, може да породи страх пред бъдещето, страх от инвалидност, от загуба на работата и други житейски неблагополучия.

Да се страхуват от най-лошото, особено когато става дума за здравето, е свойствено на много хора. Изобилието на достъпно изложена медицинска информация в интернет обаче, част от която е с твърде съмнително качество и научна достоверност, е повече тревожещ фактор, отколкото информацията изложена в медицинските справочници или получена непосредствено от лекаря.

Киберхондрията е разновидност на хипохондрията.

При нея се наблюдават такива симптоми като излишна тревога по въпросите на собственото здраве и самочувствие, бърз преход от подозрение към увереност в наличието на болест след четене на съответната информация в интернет, увлечение към изследвания, недоверие към лекарите и честа смяна на лекуващия лекар, постоянно наблюдение за основните показатели на състоянието на организма (пулс, кръвно налягане, дишане, температура) и постоянно съсредоточаване върху усещанията си от своето тяло. Всичко това генерира постоянен стрес и с течение на времето наистина може да се отрази върху здравословното им състояние.

Какво е орторексия?
Зациклянето върху здравето може да доведе някои хора и до вманиачаване по здравословното хранене, което се нарича орторексия. Това е психично състояние от рода на разстройствата на храненето, към които спадат и анорексията и булимията.

Тези хора ще ги видите в магазина с часове да четат етикетите на продуктите и да избират кое е най-здравословно или да обикалят по цял ден, търсейки определени храни, постоянно да проверяват в мрежата за новини по този въпрос, постоянно да обсъждат своето хранене. Животът им започва да се върти около това колко е здравословна храната им, колко е "чиста" и колко правилно е приготвена.

Медицинските последици от екстремната орторексия са голяма редукция на тегло и недохранване с всички последици от дефицита на хранителни вещества /анемия, авитаминоза, остеопороза, проблеми с менструалния цикъл, намаляване на тестостерона при мъже и други/, депресия

Няма нищо лошо да се интересувате от качеството на храната си, но когато това стане мания и почва да вреди на другите аспекти на вашия живот и дори на здравето ви трябва да се замислите.

Доктор Стивън Братман, въвел понятието през 1997г., изброява няколко белега, че вече страдате от орторексия или сте тръгнали решително към нея:

*Ако прекарвате повече от три часа на ден, мислейки "какво здравословно нещо ще ям".
*Планирате дневното си меню повече от 24 ч. напред.
*Изпитвате по-голямо удоволствие от приготвянето на храната, отколкото от самото хапване.

*Определяте начина си на живот само от храната.
*Ако сте изключително самокритични към това, което ядете и се наказвате с гладуване за всяка грешка.
*Изграждате високо самочувствие, когато се храните с "чисти" храни и имате лошо мнение за хората, които не го правят.
*Чувствате голяма вина, когато се храните с "лоша" храна.

Ако четири от изброените неща се отнасят до вас, време е не само да се замислите, но и да потърсите помощ. В противен случай гонейки идеалното здраве ще увредите това, което имате. А най-лошото, което може да се случи е да преминете границата между орторексия и анорексия, която е много тънка и незабележима.

 В заключение мога отново да напомня, че всичко, дори и най-здравословното, трябва да бъде с мярка!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти