Кога да се храним

Кога да се храним
Снимка: Thinkstock

По пътя на търсене на здравословните храни и оптималните порции, стигаме до друг важен фактор за диетичното хранене. От особено значение са часовете, в които сядаме на масата сутрин, обед и вечер.

Група диетолози провели проучване сред 1000 участници, след което направили следните изводи. Най-подходящото време за закуска е след 7 ч. сутрин или по-точно 7:11 ч. За фиксиране на обяда учените са установили, че най-подходящият час е около 12:30 и по-точно 12:38 ч. Вечерята пък е добре да се приема между 18:00 и 18:30 ч., като най-добре е това да се случва в 18:14 ч. Хората, които държат на здравето си, трябва да вечерят не по-късно от 19:00 ч.

Проучването било проведено сред доброволци, които се придържали към диетичен модел на хранене. Участниците били попитани кое, според личните им наблюдения, е най-доброто време за хранене, така че да губят тегло. 84% от тях споделили, че придържането към един модел на хранене с фиксирани часове е от решаващо значение за успешната загуба на тегло.

На въпроса, кое е най-важното хранене за деня, 76% уточнили, че това е закуската и че пълноценното хапване сутрин им е помогнало за стопяването на килограми.

Също толкова от запитаните посочили, че лекият обяд, състоящ се от салата и печено нетлъсто месо, е бил в основата на тяхното отслабване. По-голямата част от двете групи били на мнение, че ранната вечеря е много важна. Това те обяснили с по-слабата физическа активност вечер и реалната опасност от поемане на допълнителни калории, които лесно се превръщат в мазнини.

Три четвърти от доброволците направили извод, че от особено значение за балансираното хранене, водещо до редуциране на теглото, е да не се надвишава приемът на калории за обяд и вечеря, т.е. да има равен прием на калории през целия ден. 60% от участниците уточнили, че е много важно да не се пропуска нито едно хранене през деня, защото "спестяването" дори на едно от основните хранения прави загубата на тегло по-трудна задача.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти