Код зелено: 5 зелени храни за здраве

Код зелено: 5 зелени храни за здраве
Снимка: Thinkstock

Не всички здравословни храни са примамливи с външния си вид. Някои от тях дори имат леко горчив или кисел вкус и по този начин отблъскват малките деца. Това обаче не бива да е причина да се отказваме от тях и да не ги предлагаме на малчуганите.

Представяме ви 5 зелени храни, които със сигурност трябва да присъстват в менюто ни за здраве:

Авокадо държи палмата на първенството сред полезните зелени храни, които незаслужено игнорираме поради специфичния му вкус.

Плодът е богат на протеини и витамини А,С и Е. Полезен е за сърцето и предпазва от запушване на кръвоносните съдове, понижава и високия холестерол. Зеленият крушообразен плод има антиоксидантно действие и спомага за изхвърлянето на токсините от организма, а маслото помага при екземи и витилиго. Авокадото е плод, който съдържа желязо и е много подходящ за болни от анемия.

Ябълките. Те са класика сред плодовете, но зелените сортове са по-малко сладки и сочни от останалите.

Свежите плодове помагат в борбата с наднорменото тегло, намаляват холестерола, понижават риска от инсулт. Разбира се, не всички ябълки са зелени. Добрата новина? Тези ползи за здравето са валидни и за ябълките с пастелни цветове. Първоначално предлагайте на малките деца червените и жълти сортове, а по-късно зелените. Така постепенно ще се приучат да харесват всички разновидности на райския плод.

Къдравото зеле (кейл) не е сред любимите ни зеленчуци, но има много ползи за здравето. Богат на витамини А, С и К.

Подсилва имунната система, полезен е за костите и косата, действа като антиоксидант. Къдравите зелки съдържат каротеноиди, вкл. бета-каротин, лутеин, зеаксантин, калций, калий, желязо, манган, мед, фосфор и др. Този зеленчук има репутацията на естествен продукт с противоракови и антибактериални свойства.

Няма да пропуснем добре познатия ни спанак, който трябва често да присъства в чинията ни през всички сезони.

Подобно на къдравото зеле, спанакът е богат на витамини С и А, но дори съдържа повече фибри от него. Варен или задушен спанакът може да стане дори още по-здравословен за здравето със съдържащите се в него антиоксиданти.

Обичате ли брюкселско зеле? Вероятно отговорът е „Не”, тъй като този зеленчук се смята за най-мразения в света, но трябва да знаете, че малките зелчета изобилстват от витамини A и C и са особено богати на фибри.

Освен това, половин чаша брюкселско зеле съдържа 78 микрограма от мастноразтворимия витамин К, който играе важна роля при съсирването на кръвта. 

Прочетете още за здравословните ползи на храните в Edna.bg ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти