Класическа музика в помощ на спортуващите

Класическа музика в помощ на спортуващите
Снимка: Thinkstock

Ако не се чувствате достатъчно във форма, въпреки редовните посещения във фитнес залата, причината е в музиката, която слушате. Или поне така твърдят британски учени, цитирани от БГНЕС

Изследване е установило, че музиката помага на хората да извлекат максимална полза от тренировката.

Оказва се обаче, че бързите денс парчета, предпочитани от фитнес залите, не са непременно най-доброто. Класическата музика може да предизвика по-добри резултати.

Съветът е на невролога Джак Луис, който анализирал изследвания в тази област, за да състави списък с музикални съвети към хората, стремящи се да влязат във форма.

Според него, макар различни изследвания да показали, че музиката позволява на спортуващите да правят упражнения малко по-усилено и малко по-дълго, класическата музика има особено благоприятно въздействие. За разлика от хората, които тренират без никаква музика, звученето на класическа музика помага за отпускането на тялото.

"Енергична, но не прекалено бърза класическа музика е идеална за фитнес зала. Релаксиращите качества на класическата музика намаляват сърдечния ритъм, кръвното налягане и възприятието за напрягане.

Освен това релаксиращата музика намалява нивата на кортизол в тялото, хормона, свързан със стреса. Препоръчвам симфония Номер 4 на Бетовен, четвърта част", заяви Луис, който е независим консултант.

Той препоръчва също съчетаването на музиката със сърдечния ритъм, като по-бързият ритъм е по-добър с увеличаването на усилията в тренировката. Динамиката на мелодията не само е по-мотивиращ, но също инструктира мозъка да енергизира тялото.

Освен класическата музика, лекарят препоръчва и песента на Майкъл Джексън "Rock with Youза сърдечен ритъм от 116 удара в минута, който е типичен при загрявка.

Когато усилията нараснат и сърдечният ритъм достигне 140 удара в минута, най-подходящи са произведенията на Бетовен. Когато упражненията достигнат връхната си точка със сърдечен ритъм от около 180 удара в минута, бързият ритъм на песента на Тайни Темпа "Pass Out" би осигурила необходимата мотивация.

Нежният ритъм на парчето на Джони Кеш "Heart of Gold" помага при намаляване на ритъма на тренировката.

Сред другите съвети на д-р Луис, който получил поръчка за изследването си от сайта rara.com, са слушането на музика преди и по време на тренировка и избирането на песни със сантиментална стойност. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти