Киселото зеле всъщност е полезно

Киселото зеле всъщност е полезно
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Не сме предполагали, че ще напишем такова нещо, но солените кисели туршии и киселото зеле всъщност са полезни.

Такова поне е мнението на една част от диетолозите.

Тъй като и ние сме обхванати от новата идея за рекламиране на местните здравословни храни, се заехме да разучим вярно ли е това за киселото зеле или не.

Процесът на ферментация на зеленчуците, точно както и ферментацията на млякото, обогатяват крайния продукт с полезни пробиотични бактерии.

Те правят фибрите и витамините В и С в зелето по-лесно усвоими.

Киселото зеле е доказан във времето и традициите начин да си доставите фибри, храносмилателни ензими, пробиотици и витамини във сезона, когато пресните зеленчуци са много оскъдни.

Положителният ефект на пробиотиците върху чревната лигавица и повишаването на имунитета е добре изследван.

Зелевият сок сам по себе си е определян като „еликсир“. Регулира храносмилателните процеси и снабдява организма с ценни вещества.

Разбира се, ще попитате за солта.

Голямото количество сол е единствения недостатък на туршиите и киселото зеле. В прекалено големи количества солта е вредна, но и липсата на сол може да доведе до сериозни заболявания.

Киселото зеле е препоръчително да се изкисва, а зелевата чорба да се разрежда с вода, ако зелето ви тази година се е получило прекалено солено.

Така че не се притеснявайте от традиционната зимна храна. Тя има своите сериозни предимства и място на нашата трапеза.

А и е за предпочитане пред всички вносни, широко рекламирани супер храни, които са в пъти по-скъпи и често не толкова полезни.

Любими рецепти с кисело зеле:  

Вкусни сърми с кисело зеле

Пуйка с кисело зеле

Варени свински крачета с кисело зеле

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент