Кето диетата предпазва от COVID-19

кето диета
Снимка: iStock

Кетогенната диета намалява риска да се разболеете от COVID-19, а в случай на инфекция може да предотврати тежките му форми, съобщи „Таймс оф Индия“, цитиран от NOVA.

Експертите подчертават, че ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и „лошия“ холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта. Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие.

Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Такъв хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с COVID-19.

Най-здравословната диета: кетогенният хранителен режим >>>

5 звезди, които се подложиха на кето диета и са повече от доволни

В началото на тази година списание „Nature Metabolism“ публикува изследване на американски учени, които твърдят, че кетогенната диета може да бъде вредна и дава само краткосрочни резултати, припомня БГНЕС. 

Кето диетата кара тялото да изгаря мазнините. Когато нивата на глюкоза в организма спадат поради ниското съдържание на въглехидрати при тази диета, тялото действа така, сякаш е в гладно състояние и започва да гори мазнини вместо въглехидрати. В резултат на този процес се образуват кетонови тела - алтернативен източник на енергия. Защитните гама-делта Т-клетки се разпространяват по цялото тяло, което подобрява метаболизма в организма и намалява риска от диабет. 

Най-здравословната диета: кетогенният хранителен режим >>>

6 най-чести грешки, които допускаме при кето диета

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти