Каноли - сладкото изкушение от Сицилия

Каноли - сладкото изкушение от Сицилия
Снимка: Thinkstock

Италия е прочута със своите сладки изкушения. Едни от най-добрите от тях безспорно идват от Сицилия.

Кой не е чувал за прочутите сицилиански каноли?

В продължение на векове Сицилия е събирала различни кулинарни традиции в себе си. Преди да се отърве от поредни завоеватели, тя е взимала най-доброто от техните кулинарни тайни и ги е вплитала в своите. Така островът се е превърнал в една уникална симбиоза от кулинарното познание от едни от най-добрите кухни от цял свят.

Канолите вероятно са най-популярният сицилиански десерт, известен по цял свят. Всеки кулинарен критик стои безмълвен пред невероятният им вкус.

Канолите представляват тестена фунийка, която се пълни на място пред клиента с вкусна смес. Финалният щрих са избрани от вас сушени плодове, шамфъстък или парченца шоколад.

Подобно на повечето сицилиански десерти, и канолите носят със себе си южни средиземноморски аромати. Те са хрупкави, ухаещи на канела, ядки, лимони и портокали.

Канолите събират в себе си рикота, млечен шоколад и хрупкави ядки, които радват с изтънчен си вкус и галантна визия. А тайната за приготвянето им се разкрива от майсторите на сицилианските сладкиши.

Ето как се приготвят:

Необходими продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 с.л. захар, 1 ч.л. какао, ½ ч.л. канела, ½ ч.л. сол, 1 ч.л. ябълков оцет, ½ ч.ч. марсала или друго десертно вино, 3 с.л. зехтин, 1 белтък, 2 ч.ч. олио за пържене.

За пълнежа: 1 ч.ч. рикота, ½ ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. заквасена сметана, 2 с.л. захаросанипортокалови корички или 1 ч. л. настъргана портокалова кора, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. шоколад, нарязан на ситно, 1 с.л. портокалов или друг ликьор или бренди, 4 с.л. ситно счукан шамфъстък или други ядки.

Начин на приготвяне: Брашното, захарта, какаото, канелата и солта се смесват в купа. В средата се прави кладенче и в него се сипват оцетът, виното и зехтинът. Омесва се тесто, което се меси най-малко 2 минути. Увива се във фолио и се прибира в хладилника за 2 часа.

Втасалото тесто се разделя на две равни части. Разточва се на много тънък лист и с форма за сладки или с чаша с тънък ръб от него се изрязват кръгчета с диаметър 7-10 см. Всяко от тях се навива на цилиндър около метални тръбовидни форми, сухи канелони или завити на цилиндър алуминиеви капачки от буркани. Крайчетата им се залепват с малко белтък.

Канолите се пържат заедно с формите за 3-4 минути в 4 см загрято олио. Докато са топли, се отстраняват от формите и се оставят да изстинат.

Рикотата се разбива с миксер за 1 минута. Към нея се прибавя захарта и се разбива още 1 минута. Добавя се и сметаната и отново се разбива добре. Последни се слагат стафидите, портокаловите корички, шоколадът и ликьорът и се разбърква.

Готовите каноли се пълнят обилно с крема от двете страни и се потапят в ядките. Поднасят се поръсени с пудра захар.

Вижте още: 

На гости на Сицилия – аромат и вино

На гости на Сицилия – вкус и храна

Италия – отвъд пастата и пицата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти