На гости на Сицилия – вкус и храна

На гости на Сицилия – вкус и храна
Снимка: Thinkstock

Сицилианците имат основание да не скромничат по отношение на кухнята. Цитрусите, захарта, канелата, шафранът са влезли в Италия оттук поради арабското влияние. А също и оризът за аранчините – оризовите топчета, пълнени с месно рагу и грах или с прошуто и сирена, емблема на сицилианската кухня, възприети в цяла Южна Италия.

От всички видове хляб черният, полят със зехтин, домат и риган е незаменим – това е „пане кундзато“ („подправен“ на сицилиански), триумф на простотата и вкуса, още преди да сте решили какво да си поръчате.

Патладжаните са вездесъщи на острова: в т. нар. капоната са пържени заедно с чушки и каперси, които пък тук са в родината си, растат в изобилие и биват съхранявани в сол – едри и различни от всичките си саламурено-оцетни подобия (у нас известни като каперси).

Прочутата паста “ала Норма” е с патладжани в доматен сос с добавка на солена рикота - ястието е посветено на най-известната опера на Винченцо Белини и произлиза от родния му град, Катания.

От месните ще споменем „фалсомагро“ (руло, пълнено с прошуто, сирена и яйца) или филенцата, навити на рулца – инволтини – пълнени със сирена, пиноли (у нас - кедрови ядки), лук, стафиди, галета и дафинов лист. Било е време, когато месо се е готвело само на празник и е било важно да се демонстрира благополучие. Донякъде важи и днес.

Стигнем ли до рибата и морските дарове, няма как да сгрешим. Особено с риба тон или омар. Все пак за препоръчване е да се опитат местни рецепти като „сарде а бекафико“- сардини с галета, лимон и пиноли или пък „пеше спада а гиота“ – риба меч по месински със сос от домати, патладжани, целина, зелени маслини и каперси.

Яйцата на рибата Свети Петър са най-добрият сос за бузиате – домашната прясна паста по трапански. И кускусът, на който тук са майстори по магребска линия, е, разбира се, с риба.

Сицилианските десерти са нещо несравнимо, увековечена среща на Средиземноморието с арабската традиция.

Каноли (пържени тестени „тръбички“, пълнени с рикота), касата (блат с рикота, марципанена глазура и захаросани плодове), пиньоката (тестени „шишарки“, глазирани с мед и канела), джело ди мелоне (желе от диня), касатеде (печени или пържени полумесеци, пълнени с рикота).

А също ръчно приготвен сладолед и гранита – дребно стрит замразен сироп от лимон, бадеми или кафе, която е задължителен израз на гостоприемство в летните дни.

С вариант, познат от литературата – звучи по-скоро като от „Хиляда и една нощ“ – гранита от жасмин.

Утре очаквайте втора част от гостуването при Сицилия, когато ще ви разкажем за ароматните сицилиански вина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти