Какъв ден е 1 декември?

Какъв ден е 1 декември?
Снимка: Thinkstock

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН.

Борбата срещу СПИН се води вече 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

На 1 декември от 11 до 15 часа доброволци на БМЧК ще насърчават столичани да се възползват от услугите на мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на фондация "Инициатива за здраве", който ще бъде разположен на площад "Св. Неделя" до метростанция Сердика.

Доброволците ще раздават презервативи и информационни материали на специално обособен информационен пункт в подлеза на метростанцията. В 18 часа пред НДК доброволци и представители на партньорски организации ще запалят панделка от свещи в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1811.

От новорегистрираните лица 150 са мъже и 31 - жени, т.е. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените - 52 години. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София град – 67, Пловдив – 26, Пазарджик – 13, Варна –12.

Анализът на данните показва, че 12% от новорегистрираните са чуждестранни граждани с различна продължителност на пребиваване в страната. Няма регистрирани ХИВ позитивни лица сред сирийските бежанци.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа през 2012 г. се наблюдава увеличение на новорегистрираните с над 8 %, като броят на новоинфектираните с ХИВ в Източна Европа и Централна Азия е 102 000 души, а за страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – 29 000 души.

По данни на Федералната статистическа агенция на Руската федерация са докладвани 76 000 нови случаи.

България успява да задържи ниското разпространение на ХИВ/СПИН в страната благодарение на изпълнението на международно препоръчаните интервенции, както за превенция на ХИВ, така и за универсален достъп до диагностика, лечение и грижи на засегнатите от болестта, като всички превантивни дейности до края на 2014 г. ще се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти