Какво представлява скандинавската диета (и как да я спазваме)

храна
Снимка: Thinkstock

Скандинавската диета е не само хранителен режим, а и начин на живот. При него менюто е базирано на принципа да се храним с тероарни продукти, като се смята, че именно те са най-полезни за организма и от тях той усвоява най-полезните съставки.

Целта от този начин на живот е не само да изглеждаме добре - а и да бъдем здрави. Затова при нея задължителен елемент: спортуване. 

И така, какво включва диетата?

Говорейки за тероарни продукти - става въпрос за хранителните продукти, които се срещат на определена географска ширина.

Тъй като плодовете и зеленчуците, включени в примерното меню на скандинавската диета са базирани на това, с което разполагат в този край на света - тя включва много салати с моркови, цвекло, ряпа, картофи. 

За наше щастие - това са продукти, които са в изобилие и тук. А през зимата и през студените месеци, цвеклото е особено полезно за организма. 

Диетата включва още хапване на риба, в частност сьомга. Тя е задължителен елемент от менюто. Богата на омега 3 мастни киселини, които помагат за регулирането на имунитета. Студена кухня също е за предпочитане. Не е задължително на всяко хранене да има храна, която е минала термична обработка - едно от храненията ви може да е салата. 

храна
Снимка: Thinkstock

Добрата новина е, че хлябът не е изключен. В малки количества, можете да ядете пшеничен хляб. 

В северния начин на хранене се включва и месото. То обаче в никакъв случай не трябва да е тлъсто. Такива меса са заешко, телешко, говеждо.

Важно е и движението! Северната диета, както вече казахме, не е само хранене, а начин на живот - и той включва движение, особено ако навън е навалял сняг. След натоварване на минусови температури - можете да вземете горещ душ или ако имате възмосност - да отидете на сауна. 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти