Какво е натуропатията?

Какво е натуропатията?
Снимка: Thinkstock

Натуропатията е направление на алтернативната медицина, която се базира на природосъобразния начин на живот, съчетан с лечение единствено с натурални, природни продукти. Позната още като природолечение, тази област на грижата за човека добива все повече почитатели и последователи.

Специалистите, занимаващи се с натуропатия, се стремят да намерят причината за болестта чрез познание и разбиране на тялото, ума и духа на човека. За целта се използват различни терапии и техники – промяна в поведението и храненето, билколечение, хомеопатия и акупунктура.  

Има две области на фокус в природолечението - единият е в подкрепа на собствените лечебни способности на организма , а другият се основава на възможностите на хората да направят необходимите промени, за да имат по-добър начин на живот и оттам по-добър здравен статус.

Наченките на натуропатията се крият в древността, когато във всяко село е имало знахар, който е лекувал хората с билки и съвети, а понякога и със заклинания. В близките векове природолечителите са изповядвали философия, основана на водолечение, използване на слънце, светлина, въздух, вода и билки.

Днес натуропатите са лицензирани доставчици на здравни услуги в много държави. Те предлагат голямо разнообразие от природни терапии, включително и хомеопатия, витаминни и минерални добавки, традиционна китайска медицина, техники за релаксация, както и билкови средства за защита.

Специалистът-натуропат трябва да направи задълбочен анализ за диетата на пациента, начина му на живот, признаци на стрес или вредни въздействия на околната среда, преди да пристъпи към назначаване на подходящ оздравителен режим. Това става с попълване на тестове от боледуващия, както и с лабораторни изследвания, за да се обмислят всички фактори, довели до конкретно заболяване.

Натуропатията има за цел да лекува целия човек като съвкупност от тяло, емоционално и психическо разположение, и емоционално и духовно състояние.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти