Какво е Купата на Буда и как да я приготвим?

Купата на Буда или Buddha bowl е нова тенденция в кулинарното изкуство, която набира бързо последователи и предизвиква голям интерес. Първото впечатление е, че става въпрос за разнообразна салата, но това е измамна представа, защото блюдото е много повече от това. Не само като съдържание на продуктите в него, но и като философия.

Купата на Буда е здравословна диета, начин на живот, следващ древен ритуал, заимстван от будистките монаси, които обикаляли къщите на хората с купа в ръка, молейки стопаните да споделят с тях храната си. Това е превърнало тези съдове в символ на религията на будистите.

Днес те са не просто кулинарна тенденция, но и храна, запазила духовната си връзка с оригинала. За монасите храната не е само средство да утоляване на глада, но и лекарство за тялото и духа. Купата на Буда изпълнява тези функции посредством пресните сезонни продукти, така комбинирани, че да бъдат максимално полезни за тялото.

Тъй като в будизма месото и рибата са изключени като храна, тези блюда са предимно вегетариански. Те са богати на фибри, съдържат нужните витамини и протеини чрез прецизен подбор на продуктите.

Една такава купа е идеалният лек обяд или балансирана вечеря. Тъй като печели интереса на все по-широк кръг от хора, към продуктите вече се добавят риба и месо.

Тези, които искат да си приготвят класическа купа на Буда, трябва да включат задължително 5 продукта в нея, а повече от тях са само по личен избор.

Вижте ТУК какво трябва да включва Купата на Буда >>>

храна
Снимка: Istock

Всички продукти се готвят самостоятелно и се подреждат в купата, като се спазва както изискването за правилна подредба според същността на продуктите, така и за създаване на естетически издържано блюдо.

Подготвянето на подобен микс от храни изглежда лесно на пръв поглед. Всъщност изисква достатъчно информация и създаден усет към храненето, за да се направи правилният избор, предвид хранителната стойност на всеки продукт.

Какво е Купата на Буда и как да я приготвим?

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти