Какво е „диетата на пещерния човек“ и подходяща ли е за теб?

диета храна
Снимка: Thinkstock

Не е задължително да си супер отдадена на здравословния начин на живот, за да знаеш, че всяка година изскача нова "модерна" диета, по която хората полудяват. Тъкмо свикваме с кетонната диета и се появява следващата. Диетата, за която ще си говорим днес не е задължително съвсем нова, но прави своето триумфално завръщане.

Наричат я "диетата на пещерния човек" и се основава на идеята, че палеолитните хора са страдали значително от по-малко заболявания като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване поради чистата си диета и активен начин на живот.

храна диета
Снимка: Thinkstock

Но какво точно е тази диета?

Диетата на пещерния човек или иначе казано Палео диетата е добре позната и се базира на хранителните навици на хората, живели през Палеолита. Най-просто казано - ако някоя храна не е съществувала тогава, не бива да съществува и за теб сега. Пещерните хора не са били фермери, което значи, че не са си набавяли млечни продукти или зърнени храни. Диетата включва първоначална въглехидратна детоксикация, тъй като тялото трябва да свикне да не използва тези хранителни групи като основен източник на енергия.

С какво може да се храниш?

Истината е, че можеш да хапваш доста вкусотии, докато се храниш като пещерняк, но трябва да изключиш от менюто си цели хранителни групи, за да спазваш тази супер чиста диета. Трябва да акцентирате върху висококачествените органични, непреработени храни. Продуктите от одобрения списък на пещерните хора включват: яйца, месо, риба, ниско-гликемични плодве и зеленчуци, хранителни масла, ядки и семена. Нещата, които трябва да се избягвате, са преработените храни като захар, ГМО-продукти и зърнени закуски.

храна диета
Снимка: Thinkstock

Какви са ползите?

Спазването на тази диета ти помага да елиминираш доста храни от менюто си - млечни продукти, транс мазнини и обработена захар. Това са храни, които могат да доведат до здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет. За много хора, които искат да се пречистят, това е идеалният хранителен режим, защото позволява да си набавят всички ценни витамини и минерали. 

Все пак е добре винаги да се консултирате със специалист преди да започвате нова диета, тъй като всеки организъм е различен и се нуждае от различни хранителни вещества.

14 най-добри начина за бързо изгаряне на мазнини и загуба на тегло

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти