Какво да направим, за да отслабнем без диета

Да се насладим на всяка хапка
Снимка: Thinkstock

Звезди като Гуинет Полтроу твърдят, че бавното хранене помага да отслабнем. Сега и експертите доказаха, че бавното ядене и по-продължителното дъвчене на храната наистина способстват да се разделим по-лесно с излишните килограми.

Проучване е установило, че бавното ядене с по-малки хапки намалява чувството на глад, а освен това данните показват, че хората, които се хранят бавно, пият и повече течности, което ги засища допълнително.

Учени от Тексас са изследвали как точно скоростта на хранене влияе на консумираните калории, подлагайки на тест десетки мъже и жени.

Така например по време на бавното ядене доброволците е трябвало да си представят, че нямат притеснения откъм време, консумират храната на малки хапки, дъвчат старателно, правят паузи и оставят лъжицата на масата или в съда за хранене в моментите, когато не поглъщат храна. При бързото ядене пък от тях се очаквало да си представят, че нямат време, ядат на големи хапки и дъвчат ускорено без паузи.

Резултатите разкрили, че тези, които ядат бавно, са приели средно с по 88 калории по-малко при всяко хранене, отколкото бързо хранещите се.

Също така хората, които са яли бавно, са пили и повече вода, а това допринася за по-бързото усещане за ситост и предпазва от преяждане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти