Какви са ползите от кедровите ядки

Какви са ползите от кедровите ядки
Снимка: Thinkstock

Кедровите ядки, известни още с имената индийски ядки или Pignoli, са плод на борови дървета, използвани в продължение на хиляди години в кухните на Европа, Северна Америка и Азия. Те са с високо съдържание на протеини, фибри и са много ароматни.

Тези ядки са много калорични, но и богати на цинк, магнезий, калций, калий, витамините Е, В2 и В3, желязо и малко захари. Нещото, което го отличава, е фактът, че не съдържат холестерол, макар че мазнините в тях са в изобилие, пише "Gotvach.bg".

Кедровите ядки имат храносмилателни предимства заради това, че потискат апетита, имат мощна антиоксидантна защита, поддържат сърдечносъдовото здраве и други.

Кедровите ядки са богати на антиоксиданти, благодарение на които организмът се предпазва от вредното въздействие на свободните радикали.

А те са налице в резултат на проведени диети или под влияние на стреса, и предизвикват преждевременно стареене на кожата. Освен това тези ядки са и в услуга на зрението благодарение на витамините, съдържащи се в тях.

Pignoli съдържат пиноленова киселина, която потиска апетита, като едновременно с това предизвиква и чувство на ситост. Тази киселина повлиява два хормона в храносмилателният тракт, стимулирайки тяхното производство, с което се предава усещане за пълен стомах и се забавят храносмилателните процеси.

С този смисъл на пазара са налице капсули от кедрови ядки, които приемайки се 30 минути преди храна - ни карат на ядем наполовина по-малко.

Кедровите ядки са и единственият източник на високи нива на олеинова киселина. Тя е пръв помощник на черният дроб в отстраняването на вредните триглицериди от тялото (те са основната част на мазнините).

Така се спомага за намаляване нивата на лошия LDL холестерол, предпазват се кръвоносните съдове и сърцето от увреждане. Заради фибрите в тях се регулира перисталтиката и се поддържа здраво дебело черво.

А наличният витамин К (играе важна роля в съсирването на кръвта) подобрява кръвообращението и оказва положителна роля по време на менструация. Той намалява спазмите на маточната мускулатура и така облекчава болките.

Боровите ядки влизат в състава на зехтина и кафе, много известно в югозападната част на Америка. Освен това можем да ги открием и в различни рибни, вегетариански или месни рецепти.

На фона на многото ползи от приема на кедрови ядки са налице и случаи на алергични реакции. Проучвания намират общо между алергиите към фъстъци с тези от кедрови ядки.

Налице е сърбеж, обрив със зачервяване, сълзене на очите, болки в корема, световъртеж и повръщане. А някои отделни случаи споменават за неприятен и продължителен горчив вкус в устата след тяхната консумация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти