Как се прави рачел (ръководство за начинаещи)

Как се прави рачел (ръководство за начинаещи)
Снимка: iStock

В миналото сладките неща са били истински деликатес за малки и големи, тъй като сладките изкушения са били твърде малко, а достъпът до тях не е бил постоянен и във възможностите на всеки. Затова приготвянето на сладко по народна рецепта било истински празник във всеки дом.

Една от тези посрещани с възторг сладки храни е рачелът, наричан още петмез, маджун и други, в които основни съставки са захарният сироп и плод с високо съдържание на захар. Под названието рачел се разбира сладко от тиква.

За тези, които са провокирани от спомените на по-възрастните за това приятно сладко, ето стъпките, по които се приготвя рачел.

Необходими продукти:

Добре узряла тиква - цигулка, около 2 килограма
Захар - 2 килограма
Вода - 2 литра
Ванилия - 2 или 3 прахчета
Лимонена киселина - 2 чаени лъжички

За варовото мляко:

Гасена вар - 150 грама
Студена вода - 5 литра

Варта се разтваря във водата като се разбива много добре, за да не останат бучки. Престоява 2-3 часа да се утаи и разтворът да стане леко прозрачен.

d
Снимка: iStock

Приготвяне на рачел:

Тиквата се обелва и почиства, нарязва се на еднакви кубчета, приблизително 2/2 сантиметра. Парчетата трябва да наподобяват локум като големина. Варовото мляко се прецежда през марля. С прецедената течност се заливат парчетата тиква така, че да се покрият. Оставят се да престоят 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

След като изтече този период от време, парчетата тиква се измиват няколкократно (4-5 пъти) с вода, за да се отмие варта от тях.

Двата литра вода и захарта се сваряват за около 15 минути до получаване на захарен сироп. В него се добавят парчетата тиква и се вари още 30-40 минути. Накрая се прибавят лимонената киселина и ванилията и се оставя за още 3-4 минути на огъня.

d
Снимка: iStock

Горещият рачел се сипва в сухи и леко затоплени бурканчета, които се затварят и обръщат с капака надолу. Оставят се докато изстинат.

Бурканите се съхраняват на сухо, където няма пряк достъп на светлина - килер, избено помещение и други.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти