Как се пазаруват скариди

Как се пазаруват скариди
Снимка: Thinkstock

Днес ви предложихме разкошна рецепта за скаридидна скара с билково масло. Замислихме се обаче, че не сме ви дали никакви съвети за това как да изберете скариди на пазара.

За цялото разнообразие от морска храна на пазара е изключително важно да купите пресни и качествени продукти. Компромиси не могат да се правят (често застояли продукти се пускат на по-ниска цена, но това не трябва да ви блазни).

Затова сме подбрали няколко съвета за купуване и готвене, които биха ви били полезни.

Разнообразието от скариди е огромно. Познати са хиляди видове, организирани в четири основни категории: обитаващи топлите води (тропически), обитаващи студените води, обитаващи пресните води и пясъчни скариди.

Те често се класифицират и по своя цвят: кафяви, розови, бели и т.н. Разликата във вкуса обаче е почти незначителна между отделните видове. 

Търговски вид
Скаридите обикновено се продават варено-замразени (на цвят са розови), сурово-замразени (на цвят са сиво-кафяви), с глави и черупки или само опашки в черупки, както и почистени от обвивката си. По-големите екземпляри са по-скъпи от малките. Често се продават и като основна съставка в разнообразни кулинарни произведения, например пастет от скариди. 

Най-добри за готвене
Скаридите са изключителен деликатес. Подходящи са за коктейли, салати и кулинарни специалитети. Могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени.

Основно правило при подготовката им е да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно. Сурово-замразените се размразяват колкото да се отделят и се пускат във вряща вода с подправките.

Готовите скариди изплуват на повърхността след не повече от 8 - 10 минути. Варено-замразените се варят най-много 3 минути (също във вряща вода с подправки).

Съвет към купувача
Ако имате възможност, купувайте скаридите пресни, защото ако не са били замразени правилно, когато ги размразите, ще станат на каша. Трябва да ухаят приятно на морска вода, а не на амоняк. Оглеждайте ги за черни петна – ако има такива, не ги купувайте. Те са първият признак на разваляне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти