Как ефективно и правилно да детоксикираме тялото си?

Как ефективно и правилно да детоксикираме тялото си?
Снимка: Thinkstock

Д-р Райна Стоянова

Напълнели, уморени, трудно концентриращи се, с главоболие - това са само част от модерните болести, често асоцииращи се с натрупването на токсини в телата ни. Темата ми е любима, защото „изчистването“ на тялото от натрупаните метаболитни остатъци е много важен старт за всяка промяна по отношение на здравето ни.

Симптомите на интоксикация, а именно болезнени стави, мускули, главоболие, алергични реакции, раздразнени черва, рефлукс, необичайно акне, натрупване на мазнини на нежелани места, постоянна умора, раздразнителност, безсъние и прочие зачестяват изявено през преходните сезони.

Детоксификацията или детоксът като термин в медицината се използва най-вече като терапевтична мярка за хора с животозастрашаващи зависимости към различни токсични вещества.  Нормално токсините се екскретират от тялото ни чрез добре функциониращите ни бъбреци, черен дроб, кожа, бели дробове и телата ни имат капацитета да се пречистват от ежедневно приетите отрови.

Детоксът не бива да се възприема като своеобразен „антидот” на „боклучавото” хранене с бързи закуски и залетия с „битови” количества алкохол и газирани напитки социален живот, който водим. За съжаление много често става дума просто за псевдо-медицинска концепция, създадена, за да се маркетират и продават различни хранителни добавки, диети и прочие.

Детоксът в днешно време е редно да се възприема не само като възможност бързо и лесно да се вталим, а и естествено да прочистим тялото си от токсините, натрупани през зимата. Този тип режими дава тласък на енергийните нива и са лесни за спазване.

Неслучайно хората постят вече хилядолетия – детоксикиращата диета възстановява нашето здраве, жизненост, енергия и положителна нагласа. Добавянето на детоксикиращи билки и растения помага за улавянето и елиминирането на токсините, като същевременно улеснява работата на всички органи, участващи в процеса – лимфната система, кръвообращението, черния дроб, бъбреците, кожата и т.н. Положителният ефект от подобна диета създава силна мотивация за нов стил на хранене и начин на живот.

Човешкото тяло е способно да настройва метаболизма си според сезона. Тъй като този процес на адаптация се е формирал в течение на човешката еволюция, телата ни все още съобразяват ритъма на обмяна на веществата спрямо сезона. Ред проучвания сочат, че химикалите, които поглъщаме чрез храната, въздуха и водата, се отлагат в мастните клетки. Същевременно липсата на някои нутриенти се свързва с неспособността на организма да се самопочиства, което води до количествени натрупвания на токсини в тялото. Вследствие на това се развиват състояния на хормонален дисбаланс, увредена имунна защита, лош метаболизъм и т.н.

Кои са симптомите на натрупване на токсини?

Обложен език, мътна на цвят или без блясък кожа, подути лимфни възли, понижена жизненост, чести главоболия, раздразнителност и изблици на гняв, непоносимост към алкохол и мазнини, лошо храносмилане, подуване, кисел или горчив вкус в устата, ревматизъм, често повтарящи се инфекции, сърбящи обриви са все симптоми за вероятна интоксикация.

За нея допринасят неподходящата диета, липсата на режим на хранене, токсичната среда (включително и в емоционален план), употребата на наркотици и стимуланти, нарушената функция на бъбреците и черния дроб, недостатъчното количество вода и липсата на физическа активност.

Кой не трябва да се подлага на детоксикация?

Бременни и кърмещи жени, както и хора с хронични заболявания като анемия, бъбречни и автоимунни заболявания, проблеми на щитовидната жлеза, диабет, генетични заболявания задължително трябва да се консултират с лекар, преди да се подложат на детоксикираща програма.

Освен промяна на храната, преминаването на разтоварваща диета, включването на подходящи хранително добавки е важна част от процеса на пречистване на тялото.

Медицински издържаните детокс режими се характеризират с няколко дневно постепенно хипокалорийно меню, последвано от пречистване на организма със сокове и накрая изключително важно е захранването с меню с намалено съдържание на калории, разпределени в 5-кратен прием, така че да не се усеща глад, да не се лишаваме от хранителни вещества и в същото време да продължим да се вталяваме.

*А утре очаквайте продължението на материала - с примерен подробен 11-дневен детоксииращ хранителен режим, изготвен лично от диетолога д-р Райна Стоянова.

Припомнете си още:

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

Сутрешен детокс за тялото

Сбогом, диети, здравей, джусинг

Да си направим лесен детоксикиращ чай

Детоксикацията – мода или необходимост?

Детоксикирай тялото и засили имунитета по вкусен начин

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти