Как дневната светлина може да ни предпази от инфаркт

Нека бъде светлина
Снимка: Getty/Guliver

Ето че има нов помощник в борбата със сърдечните заболявания, който дори не е от лекарствен произход.

Според последни международни изследвания, излагането на силна дневна пряка и непряка светлина може да намали риска от сърдечен удар, а също и да помогне за по-бързото възстановяване на пациенти, претърпели такъв.

Експертите разказват, че това се дължи на телесните циркадни биоритми, които се влияят от тъмнината и светлината.

Циркадните ритми регулират редица процеси в тялото, сред които е и обмяната на протеини в мозъка. Същите обаче се намират и в сърдечния мускул.

Лекари от университета в Колорадо са разкрили, че един от тези протеини, наречен "Период 2" ("Period 2"), играе основна роля в предотвратяването на инфаркта и намаляването на неговите поражения, ако вече се е случил.

По време на сърдечния удар се наблюдава недостиг или спиране в подаването на кислород към сърцето, от което мускулните сърдечни клетки много бързо загиват.

В случая "Протеин 2" е безценен със своето действие, защото прекратява увреждането на тези клетки и подпомага работата на сърцето. За да се активира въпросният протеин в организма, е необходима именно повече дневна светлина.

Кардиолозите тепърва ще разкриват тези метаболитни взаимовръзки, за да може превенцията и лечението на сърдечно-съдовите нарушения да бъдат още по-ефективни, се казва в медицинската анкета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти