Как да се раздвижим заедно с децата си

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Днес съм ви изготвила кратка програма с няколко йога асани подходящи за деца в предучилищна възраст и родители, разбира се. Снимките са от диска ми „Моята програма – йога за родители и деца“. Там примерните програми са разделени за деца от 3-5 и от 5-8 години. 

Започнете с по-загряващи упражнения за всички части на тялото, подскоци, леко разтягане и др., за да подготвите тялото.

Кажете на децата, че ще измислите приказка заедно. Може да използвате всякакви животни, каквито имате вкъщи.

Повечето йога асани носят имена на животни. Нека не ви притеснява, ако не знаете как да представите някое животно. Просто го имитирайте или оставете децата да ви предложат как ще изглежда. Измислете ваша приказка или история, за да свържете животните. Отидете на импровизирано посещение в зоологическа градина например или на пътешествие в гората, планината или далечна страна. Така, докато се забавлявате заедно, може да научите своето дете на нещо свързано с животните, страната, която сте избрали да посетите в приказката и друга полезна информация, каквато прецените. Редувайте навеждащи напред с навеждащи назад упражнения, по-динамичните с по-статични пози.

Ако отивате в гората, е подходящо да започнете с „дърво“. Това е равновесна поза и засилва концентрацията. От изправено положение свийте единия крак в страни и поставете стъпалото му от вътрешната страна на бедрото на другия, докъдето можете. Ако запазите равновесие, изпънете ръце над главата. Останете така за кратко и повторете с другия крак. Може да оставите ръцете ви - клоните на дървото да се веят или да се стремят към небето и слънцето. Да обясните на детенцето, че кракът му трябва да е като стабилен корен, за да държи здраво дървото.

Открийте рекичка, която да прекосите с „лодка“. Седнете и повдигнете едновременно ръцете и краката. Имитирайте греблата с ръце. Ако включите и ръцете и краката заедно, може да сте на „водно колело“.

Ако реката е по-дълбока, над нея може да направите мост, а детенцето ви да мине под него. После помогнете на него да направи мост, като го придържате внимателно и мушнете малка играчка под гръбчето му, неговото мостче.

Имитирайте подскоците на малко жабче, което сте срещнали до водата.

Може да вземете с вас домашния ви любимец – куче. За да направите „гледащо надолу куче“, се подпрете на ръце и колене. Повдигнете таза нагоре, а главата в права линия между ръцете. Натиснете петите към пода. Може да застанете така, че да се виждате и закачате с поглед в позата. Може също да вдигнете краче нагоре, така както кучето маркира територията си.

Ако спуснете таза надолу, но останете на пръстите на краката и отлепени от земята, ще се получи „гледащо нагоре куче“. То прилича малко на друга асана „змия“ или „кобра“, но при нея пръстите на краката са отпуснати на земята, както и тазът. Тази асана може да изпълните и от лег по корем, като поставите ръце под раменете. „Кобрата“ може да се оглежда издавайки звука „с-с-с“. Асаната е особено полезна, защото премахва гръбначни изкривявания и тонизира гръбначния стълб.

Щом има куче, то може да подгони котето. Или пък да кажете, че взимате друг ваш домашен любимец. За да направите „котка“, застанете на ръце и колене. С вдишване повдигнете главата на горе и извийте гърба надолу. С издишване отпуснете глава надолу и гърба в обратна посока, като дъга, като протягащо се или наежеило се котенце. Повторете няколко пъти. Може да казвате „мяу“, когато главата ви е нагоре.

Ако стигнете чак до пустинята, включете „камила“. Седнете върху петите си. Ръцете са отстрани на тялото. Повдигнете се и разтворете леко колене. Извийте се назад и хванете първо едната, после другата пета. Ако това ви е трудно се хващайте само с една ръка, а другата вдигнете нагоре.

Ако детенцето ви не се справя, само му помогнете, като помните, че няма нужда да изпълняват перфектно позите. Извивката напомня гърбицата на камилата, където тя складира запасите си от храна и вода и затова може да издържа много дни без тях.

Починете си в „детска поза“ , като седнете на петите си и опрете чело в пода. Ръцете са до краката.

Завършете с релаксация, като накарате детето да легне по гръб с леко раздалечени крака и ръце с длани обърнати нагоре или както му е удобно. Може да го завиете с леко одеялце.

Научете го да се отпуска и почива. Легнете до него. Използвайте времето, за да му разкажете нещо, което да го отпусне и развие въображението му. Накарайте го да отпусне последователно крачетата, ръчичките… всяка част от тялото му. После проверете дали са му „тежки“ крайниците като леко ги повдигнете от земята на по-малко от една педя и ги пуснете. Кажете, че крайниците му са като „сварени спагетки“. Децата се забавляват с това.

Ако разпалите интереса на вашите деца към йогата, потърсете специални курсове за йога за деца. Там ще им обяснят по-подробно за ползите от всяка поза, както и за правилното вдишване и издишване при движенията. Моите практики за деца са в кв. Изток, на ул. Латинка 5, в залата на балетно студио Одет – всяка неделя от 16-17 ч. за деца от 6-12 години и от 17-18 ч. за деца от 3-6 год. Работя и в новооткрития Музейко в занималнята, където йога е част от тяхното чудесно време за игра и почивка.

Повече за моите практики за деца и възрастни може да научите от страницата ми във Фейсбук Yogatime.bg или на личния ми сайт Svetlaivanova.com.

Прочетете още:

Йога за по-бърз метаболизъм

Засилете имунната система с йога

Лесен ежедневен йога комплекс

Йога стречинг

7 асани при дископатия

Лесен 10-минутен йога комплекс

5-те най-големи ползи от йога

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти