Как да намалим холестерола

Малко, но на често
Снимка: Thinkstock

Ако сте свикнали да ядете по три пъти на ден и то здравословно, но въпреки това имате висок холестерол или се притеснявате да не се появи, тогава със сигурност ще ви е полезно да знаете, че консумирането на по-малки порции храна повече пъти дневно ще ви е от полза.

Защото колкото е важно какво ядем, толкова е от значение и кога се храним, пише "Здраве.bg".

Резултатите от ново британско изследване сочат, че при хората, които се хранят шест и повече пъти на ден, но на малки порции, нивото на холестерола е поне с 5% по-ниско, отколкото при тези, които се хранят по-рядко.

Тези резултати остават непроменени независимо от други показатели като индекс на телесното тегло (ИТМ), физическа активност, тютюнопушене.

Според британските изследователи, консумацията на големи порции с повече разстояние във времето между тях води до покачване в нивата на инсулина, което се отразява негативно на метаболизма, включително на мазнините и холестерола и показателите за последния се покачват.

От друга страна, по-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно и се избягват пиковете, които иначе се получават.

"Понижаването на холестерола с 5% може да звучи на мнозина като незначителен факт, но е доказано, че то е достатъчно да намали риска от сърдечносъдови заболявания с цели 10%", допълват учените от Острова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти