Ако сте свикнали да ядете по три пъти на ден и то здравословно, но въпреки това имате висок холестерол или се притеснявате да не се появи, тогава със сигурност ще ви е полезно да знаете, че консумирането на по-малки порции храна повече пъти дневно ще ви е от полза.
Защото колкото е важно какво ядем, толкова е от значение и кога се храним, пише "Здраве.bg".
Резултатите от ново британско изследване сочат, че при хората, които се хранят шест и повече пъти на ден, но на малки порции, нивото на холестерола е поне с 5% по-ниско, отколкото при тези, които се хранят по-рядко.
Тези резултати остават непроменени независимо от други показатели като индекс на телесното тегло (ИТМ), физическа активност, тютюнопушене.
Според британските изследователи, консумацията на големи порции с повече разстояние във времето между тях води до покачване в нивата на инсулина, което се отразява негативно на метаболизма, включително на мазнините и холестерола и показателите за последния се покачват.
От друга страна, по-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно и се избягват пиковете, които иначе се получават.
"Понижаването на холестерола с 5% може да звучи на мнозина като незначителен факт, но е доказано, че то е достатъчно да намали риска от сърдечносъдови заболявания с цели 10%", допълват учените от Острова.