Излишни ли са наистина сливиците

Вече съм в сигурни ръце
Снимка: Thinkstock

Премахването на сливиците е елементарна операция, която претърпяват огромен брой хора. До преди известно време масово (дори в медицинските среди) се смяташе за напълно логично сливиците, както и апендиксът, като напълно излишни и закърнели през човешката еволюция органи, да се отстраняват при първото съмнение за възпаление, пише здраве.bg.

Днес дебатът звучи по съвсем друг начин и се подчинява на максимата, че в човешкото тяло няма нито един ненужен орган.

Сливиците, състоящи се от лимфна течност, са главното препятствие за бактериите, проникващи в организма през устата. Именно те помагат за задържането на патогенните микроорганизми навън и спират техния ход.

Освен това сливиците имат още едно предназначение, с което образно казано "тренират" имунната система. При тяхното възпаление, особено сред децата и подрастващите, се изгражда имунитет, чрез който тялото се учи как да се справя с бактериите и микробите, попадащи в него.

Понякога сливиците наистина стават източник на инфекции. Това се наблюдава при хроничен тонзилит. В този случай лекарят трябва да вземе важно решение - дали да отстрани сливиците или да се опита да ги лекува.

Съвременната медицина е на мнение, че ако съществува някаква възможност за тяхното запазване, тя трябва да се използва.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти