Историята на средиземноморското хранене

Историята на средиземноморското хранене
Снимка: Thinkstock

Нашият читател Розалин Костов, който е фармацевт по образование и призвание, ни изпрати интересен и много полезен материал за формирането на средиземноморското хранене. Споделяме го с вас и ви предлагаме да прочетете целия увлекателен текст в следващите редове:

След започналото затопляне и отдръпването на скандинавския ледник преди 12 000 години, в природната среда на южна и югоизточна Европа започват процеси на драматични промени, свързани с появата на нови растения, животни и птици. Една част от ловците събирачи потеглят на север, следвайки своята основна храна - едрите диви животни, а друга част остават, изхранвайки се с лов на по дребен дивеч, риба и различни растения.

По същото време, племената обитаващи земите на т. н. "Плодороден полумесец" - поречието на реките Тигър и Ефрат и на територията на Обетованата земя до делтата на Нил, преминават от номадски към уседнал начин на живот. Те се възползват от този климатичен и плодороден оазис и започват да се изхранват, като отглеждат различни диворастящи ядливи растения, а също и да опитомяват някои диви животни - говеда, овце, кози и свине.

През следващите две хилядолетия хората успяват да постигнат по-голяма сигурност за живота си - те са се научили да отглеждат лимец, ечемик, ръж, нахут, леща, бакла, маслини, орехи, бадеми, лен, праз, лук,чесън, бамя, смокини, пъпеши, дюли, фурми и др. Те добиват и умения да използват като подправки и за лечение редица билки, да добиват сол и да консервират плодове, зеленчуци, риба и месо чрез сушене, да приготвят хляб, булгур и други зърнени продукти и алкохолни напитки от тях, вино от грозде, да добиват зехтин, а също и пчелен мед и др.

Но важно значение за тяхното бъдещо оцеляване има придобитата мутация на гена, отговорен за продуцирането в червата на ензима лактаза и след приключването на кърмаческия период, което им осигурява възможност да се хранят през целия си живот с мляко и млечни продукти, получавани от отглежданите животни. За новите си нужди хората усъвършенстват каменните си сечива и създават нови от камък и кости, както и започват да изработват различни глинени съдове за приготвянето и съхраняването на храната си.

През този дълъг хилядолетен период окончателно приключва и формирането на новия етап от развитието на хората, живеещи по тези места, а именно юношеството, което продължава 5-6 години, когато децата успешно израстват, укрепват и успяват да усвоят нужните им нови знания и умения за бъдещия си живот. Така се слага началото на Новокаменната епоха  в развитието на човечеството, свързана с протичането на Неолитната революция, характеризираща се с уседнал начин на живот и с развитие на земеделието, осигуряващо нов начин на хранене, повишена
физическа активност и социализация на хората.

Нарастването на населението и ограничените териториални възможности за изхранването му, стимулират миграцията към земите на Балканския полуостров. Първите заселници населяват средиземноморските земи, а по-късно и териториите,в които ние живеем сега.Съобразно климатичните различия те пренасят и станалите вече традиционни за тях земеделски култури,като допълват храненето си и с нови местни растения и плодове- например къпини, малини, боровинки, гъби и др.

Последвалите през вековете миграционни вълни пренасят просото, елдата,овеса, краставиците, зелето, карфиола, броколите, салатата, патладжана, сливите, прасковите, ябълките, крушите, цитрусовите плодове, ядки и др. Откриването на млечно киселата ферментация осигурява на заселниците нови млечни храни и възможности за консервиране на плодове и зеленчуци, което оказва положително въздействие върху физическото и умственото им здраве.

Всичко това постепенно формира традициите на един здравословен активен начин на живот и на хранене сред населението, живеещо и по южното средиземноморско крайбрежие на Европа, както и по северните брегове на Африка, въпреки някои разлики в отсъствието или присъствието на определени храни.

Хората активно са търгували, за да си набавят липсващите им храни - например вино, мед и сушени гъби, а срещу тях са вземали зехтин, маслини и цитруси и др. Така постепенно се изгражда един устойчив и здравословен начин на хранене на заселниците на новите земи, които ежедневно консумират различни пълнозърнести тестени и зърнени храни, пресни или щадящо преработени зеленчуци и плодове, бобови храни, ядки и семена, зехтин и маслини и различни млечни храни. Яйцата и рибата присъстват на трапезата 2-3 пъти седмично, а птичето месо 1-2 пъти.

Червеното вино в малки количества (около 1 чаша) се приема като божествена храна и се пие ежедневно по време на храненията. Месо от дивеч или от домашни животни се хапва 1-2 пъти месечно. Пренесените след откриването на Америка картофи, домати, тикви, чушки, царевица и др., допълват успешно менюто на хората.

Този начин на хранене, осигуряващ здраве, жизненост и дълголетие, продължава до началото на ХХ век, когато започва цялостната му промяна с консумацията на индустриално произведените храни, чиито пагубни за здравето последици засягат, както хората от Средиземноморието, така и нас, които сме били известни като народ на дълголетници и столетници.

Добрата новина е, че с малко повече воля и усилия за нови нагласи и поведение можем да стъпим отново на пътя на хилядолетната традиция на храненето и доброто здраве.

Автор: Розалин Костов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти