Истини и лъжи за комбинирането на храните - II част

Истини и лъжи за комбинирането на храните - II част
Снимка: Thinkstock

Д-р Райна Стоянова

Вчера ви представихме първата част по темата истини и лъжи за комбинирането на храните, разработена от нашия диетолог д-р Райна Стоянова (припомнете си я тук).

А днес започваме материала с основните добри комбинации на храни, които са именно:

Белтъчини и мазнини

Това е естествена комбинация на хранителните вещества, тъй като в редица храни, които съдържат белтъчини има и мазнини. Белтъчините и мазнините са съвместими и се срещат в много продукти, като обикновено водещо е количеството на белтъчините, а мазнините са по-малко. Хубавото при тази комбинация е, че мазнините забавят функциите на стомаха, така че остава повече време за по-пълноценното разграждане и усвояване на белтъчините.

Хранителните режими, които съветват да се консумира само месо (на едно ядене) са пример за подобна комбинация, при която в рамките на една-единствена храна се приемат белтъчини и мазнини.

Скорбяла и мазнини

Примери за подобни комбинации са хляб с масло, задушени картофи, задушен ориз, чипс и др.

Мазнини и киселини

Киселините имат благотворно въздействие върху мазнините, които с тяхното посредничество се разграждат по-бързо. Например, малки количества лимонов сок или оцет (киселини) помагат за по-лесната преработка на храни с подчертано съдържание на мазнини. Нужно е да се внимава и да не се прекалява с употребата на големи количества киселини. Примери за подобни комбинации са по-мазна риба с лимонов сок, ядки или сирене с кисел плод, сирене с домат и др.

Захари и киселини

Подобна комбинация може да се срещне при едновременната консумация на сладки и кисели плодове, например. Също така, примери за подобна комбинация са киселото мляко с мед, кисело мляко със сладък плод, кисело-сладък сос и др.

Комбиниране на различни видове скорбяла. Счита се, че едновременното приемане на различни видове храни, които съдържат различен вид скорбяла не натоварва храносмилателната система и че подобна комбинация е добра. Примери за подобни комбинации са хлябът от смесено брашно (в което има различни видове зърнени продукти), кифли, различни видове макарони и спагети, картофени крокети (картофи и галета) и др.

Лошите комбинации пък комбинации пък са:

Белтъчини и скорбяла

Това е комбинацията, която може би най-често се среща в хранителния режим на огромен брой хора, поради което някои от тях гледат скептично на разделното хранене, най-често защото не искат да променят навиците си. Сред най-разпространените примери за подобна комбинация спадат хляб със сирене, месо с картофи, пиле с ориз, кюфтета с пържени картофи и др.

Чувство на тежест в стомаха след обилно хранене може да се дължи на злоупотребата с прекалено голямо количество храна, но е възможно да се дължи и на лошото съчетаване на храните с високо съдържание на белтъчини и скорбяла. Подобна комбинация нарушава киселинния баланс и затруднява храносмилането.

Скорбяла и захари

Примери за нея са хляб с конфитюр, хляб с мед, хляб с течен шоколад, различни видове сладкиши, пасти, торти, кексове, понички, вафли и др. Захарите се разграждат бързо в храносмилателната система, но скорбялата – не. Напротив, при нея процесът е бавен. При едновременното приемане на двете вещества част от захарите могат да се задържат в средата на стомаха и да започнат да ферментират. Тези ферментиращи захари, смесени с остатъци от неразградена скорбяла навлизат след това в червата, където процесът на ферментация продължава. Това причинява подуване на червата.

Скорбяла и киселини

При тази комбинация не се осъществява предварително храносмилане на скорбялата от слюнката в устата и това може да доведе до храносмилателни затруднения. Примери за подобни комбинации са хляб с домати, ориз с мариновани зеленчуци, картофи и кисели краставички и др.

Някои напитки, също допринасят за лошото храносмилане на храни, съдържащи скорбяла, тъй като са киселинни. Например –  колата, виното, светлата бира, плодовия сок, кафето.

Белтъчини и киселини

При тази комбинация разграждането на белтъчините се нарушава и процесът остава незавършен. Остатъците от белтъчините могат да се задържат в стомаха прекалено дълго и да започнат да се разлагат, което може да доведе до неприятен вкус в устата. Непълното смилане затруднява по-нататъшното разграждане на белтъчините в дванадесетопръстника, така че остатъците от белтъчините продължават да се разлагат в червата. Това е валидно при комбинация на белтъчини с продукти с високо киселинно съдържание.

Примери за комбинация от белтъчини и киселини са месо с кисело зеле, ориз със сос, пиле с ананас, наденица с кисело зеле, маринована херинга, риба и лук, мариновани в оцет.

Мазнини и захари

И тази комбинация е неблагоприятна за храносмилането. Продуктите, които съдържат мазнини не съдържат захари и обратното – продуктите, съдържащи захари не съдържат мазнини. Като че ли самата природа подсказва, че комбинацията между тези две вещества не е добра. Примери за подобни комбинации са ядки със сладък плод, сирене с конфитюр, шоколад, марципан.

Белтъчини и захари

Това по принцип е рядко срещана комбинация, като примери за нея са месо със сладък плод, риба с плодове, сладък десерт след белтъчна храна.

Комбиниране на различни видове белтъчини

Тук е важен видът на белтъчините (животински или растителни) и тяхната концентрация. Примери за подобни комбинации са бекон с яйца, сирене с ядки, яйце с мляко, месо със сирене.

Комбиниране на различни видове мазнини

И тук е важно да се прави разликата между животински и растителни мазнини. Комбинацията сама по себе си не е лоша, но е добре да се стараем да избягваме едновременното приемане на различни видове мазнини, както и най-вече да внимаваме с количеството мазнини, които се приемат.

Храносмилателната система не е способна да преработва прекалено голямо количество мазнини наведнъж.

Независимо от противоречивите мнения по въпроса за комбинирането на храните, всички медици сме наясно, че трудноусвоимата храна вреди. Още от древни времена хората са се замисляли за принципите на комбинирането на храните.

Всепризнатият руски учен Иван Павлов е изучавал тези принципи от гледна точка на човешката физиология, а привърженици на разделното хранене през миналото столетие станали Г. Хей, Г. Шелтън, К. Ниши и много др.  

Храната е изходният материал, от който се структурират клетките на нашия организъм, но със сигурност няма да има полза от храна, която не се усвоява, а води да образуване на газове и ферментни продукти.

Енергията от храната трябва да възстановява изразходваната такава и да спомага за оздравяването и регенерирането на организма. А за тази цел се налага оптимално съчетаване на продуктите според съдържанието им на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Автор: Д-р Райна Стоянова

Припомнете си още:

Как ефективно и правилно да детоксикираме тялото си? - I част

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

Сутрешен детокс за тялото

Сбогом, диети, здравей, джусинг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти