Истината за вега тестовете

Истината за вега тестовете
Снимка: Thinkstock

Скъпи приятели, знаем колко интересна и спорна е темата за вега тестовете. Затова ви предлагаме мнението на д-р Дора Георгиева по въпроса.

Д-р Дора Георгиева завършва медицина в София със специалност анестезиология и реанимация. Специализира и преподава традиционна китайска медицина.

Има над 70 участия с доклади в конгреси и симпозиуми в България, Австралия, Кипър, Румъния, Франция, Холандия, Гърция и др., много публикации в специализирани медицински издания, три рационализации, създадени собствени методики за лечение. Преподавател по съвременно и алтернативно лечение на остра и хронична болка.

* * *

Хилядолетната китайска медицина навлезе в съвременната световна цивилизация. 

Методът за електроакупунктурна диагностика и терапия, открит и разработен от немския лекар Рейнхолд Фол, се използва повече от 60 г. в над 50 страни по света.

Р. Фол е бил болен от рак на пикочния мехур, но не е одобрявал медицинския начин на лечение. Започва сам лечението си с акупунктура, известна със своята ефективност и безвредност. И продължава своя активен живот още 20 години.

Началото

През 1953 г. д-р Фол и Ф. Вернер, инженер по електроника, започват апаратно измерване на електрическото съпротивление на акупунктурните точки /АТ/, разположени върху кожата на човешкото тяло. Всяка акупунктурна точка отговаря на определен вътрешен орган.Те откриват нещо много интересно - физическите свойства на кожата на човека в АТ са много по-различни от всички останали точки на човешкото тялоАТ са свързващата част на органите и системите на тялото с различни участъци на кожата. Използваният измервателен уред е много чувствителен.

С него те установяват, че съпротивлението на кожата във всяка АТ е 20 пъти по-малко, отколкото при останалите точки на кожната повърхност на тялото. Тези точки имат отклонение от нормалната стойност на съпротивление, в зависимост от здравето или заболяването на пациента. И случайното откритие е, (въпреки че няма случайни неща), че след прилагане на съответно лекарство в АТ, изменените сигнали от тези точки се връщат към нормата. Специалистите обобщават получените данни и ги превръщат в диагнози. Това е началото и създаването на нов метод за диагностика и лечение, основаващ се на комбинацията между източната медицина и съвременните технически открития.  

Методът се основава на класическата акупунктура. Изследват се определени точки на пръстите на ръцете и  краката, отговарящи за конкретен орган и система в организма. Създава се и специфична електронна апаратура, която позволява да се "разчетат" сигналите, идващи от тези точки. Отнасят се до локализиране на мястото на заболяването, търсене на причината, неговото развитие и важното за лекаря – поставяне на диагнозата по един необичаен за него начин. Трудно е съвременната медицина да разбере и приеме, че човешкото тяло има електромагнитно поле. И това, че електромагнитните колебания стимулират, контролират, управляват всички жизнени процеси на организма.

Така електропунктурната диагностика по метода на Фол става един от най-разпространените методи на електропунктурната диагностика.

Какъв е принципът на Вега теста?

Вегетативният резонансен тест /ВРТ/ е разработен от немския лекар Х. Шимел. В основата му е заложен методът на електропунктурна диагностика на Р. Фол, но вече се използва само една възпроизводима точка на измерване. 

През 1978 г. д-р Х. Шимел доразвива тази концепция и създава система, известна като Вега тест. Повече от 15 г. той и екипът му разработват, изследват и правят метода един от най-ефективните за диагностика, с използването на еталони от специален набор от ампули със съответни вещества в тях. Методът се базира на теорията, че всяка храна има различна енергийна структура. За да се изследва тази структура, трябва да се създаде свързваща верига между човек, храна, апарат.

С електрод, във формата на писец, леко се натиска върху АТ на бял дроб /P11/ - в основата на нокътя на палеца на едната ръката и се тества как реагират биотоковете на тялото. Пациентът държи метален накрайник с другата ръка. Двата накрайника са свързани с апарата, като по този начин се затваря веригата. В специална сонда, която е част от веригата, се поставят ампулки с извлеци от храни, напитки, консерванти. Данните се отчитат на екран от скала, намираща се на самия апарат. Изследването тества отговора на организма към поставените различни хранителни субстанции. Ако тялото е толерантно и добре разгражда дадена храна, показанията на скалата са над определени стойности.

Ако има нетолерантност към тестваната храна, данните са под тези стойности. Така се определя чувствителността към различните хранителни субстанции и индивидуалния отговор на организма към тях. Германската Фирма "VEGA" прави тези първи апарати. От създаването на метода, въвеждането му в клиничната практика и до днес, апаратите многократно са подобрявани и актуализирани. Това е един иновационен метод, обединяващ знанията на древните лекари с възможностите на съвременните технологии.

Каква информация ни дава вега теста?

В рамките на около един час с теста се установява към кои храни организмът има добра толерантност - да разгражда, усвоява и превръща в енергия. Кои от тях не толерира - разгражда бавно, не усвоява достатъчно и ги натрупва в мастни депа, шлаки, токсини. Резултатите са готови веднага, нанасят се в  специално изготвен стандартен фиш, който пациентът получава в момента. В него се отбелязват храните, които за улеснение са маркирани в три цветови групи: в зелен цвят - разрешени храни, в оранжев цвят - неразрешени, те се изключват само за 3 месеца от храненето и в червен - неразрешени, които се изключват за 6 месеца.

След тези периоди те отново са в нашето меню. Важно е след шестия месец да се извърши контролен тест, с който ще може да се направи преценка за ефекта от теста, т.е. колко от забранените храни са се върнали към разрешения сектор. Необходимостта от разтоварване на метаболизма е тази, която налага тяхното изключване. Организмът в момента не толерира тези храни, трябва да се съобразим с резултатите, при това само за няколко месеца. На всеки пациент лекарят изготвя индивидуален режим на хранене.Тук универсалните отговори  за "полезните" и "вредните" храни са най-малкото неточни - поради специфичната обмяна на веществата на всеки организъм. Като казваме, че всеки човек е уникален, това се отнася и до начина, по който се възприемат различните храни. 

Ако има заболявания, се прави определената за заболяването диета. Предимство е, че тя е лична, т.е. само с разрешените храни, а не само изискващите се за съответната диагноза. Обмяната на веществата е една от най-динамичните системи в нашия организъм. Целта на теста е да се насочва приемът само на установените, толерирани храни. Това е ползата от него - правилното индивидуално хранене. Изследват се животински протеини - меса, колбаси, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци, ядки, варива, кафе, какао, шоколад, чай, вина, концентрати, бира, подправки, подсладители, консерванти.

За всички ли е подходящ тестът?

Тестът е подходящ и важен за всеки един от нас. Дългогодишният опит от неговото прилагане доказва, че консумирането на разрешените, толерирани храни, значително подобрява състоянието на хора с: диабет, подагра, псориазис, инфаркт, инсулт, артериална хипертония, бъбречни, чернодробни и онкологични заболявания, на дихателна и ендокринна системи, климакс, наднормено или поднормено тегло при деца и възрастни, анорексия и булимия, гастрит, колит, запек, синдром на раздразненото дебело черво, гастроезофагеален рефлукс, анемии, акне, целулит, дерматити, депресии, неврози. Важен е за спортисти, телевизионери, артисти.

Това е индивидуалният подход към здравословното хранене. Разбираш, че за да си по-здрав и по-слаб, не е нужно да се травмираш с различните диети и гладувания. Изобилието от "препоръчани  и изпитани" диети, с еднакви за всички хранителни продукти, объркват хората. И без това, съвременните храни и обработката им не са в полза на здравето ни.

Отговори на най-често задавани въпроси:

• Точността на теста  е не по-малко от 87-95-97%.
• Не е тест за хранителна алергия. Хранителната алергия е реакция на имунната система на организма.
• Ако не сме направили теста, не можем да разберем точно кои храни нашият организъм не толерира.
• Няма риск при бременни и кърмачки.

• Няма йо-йо ефект при използване на толерираните храни. С него се осигурява индивидуалният прием от всички групи храни.
• Тестът се прави само от обучени лекари, за да бъдат резултатите точни и хранителният режим професионално изготвен.
• Предимство на теста е, че тук и сега, бързо и точно, може да разберете кои са вашите храни (толерирани или нетолерирани).
• Можете да поддържате килограмите си с Вега тест, без да гладувате и да правите диети.
• С Вега теста не се поставят диагнози.
• С теста или без него препоръките за хранене са 3 основни (закуска, обяд, вечеря) и два междинни приема на плодове и зеленчуци.
• Полезен е, защото веднага ни дава отговор на постоянно задаваните от нас въпроси - каква е най-подходящата храна, за да бъдем по-здрави, спокойни, слаби, стройни, добре изглеждащи.
• Вега тестът не замества конвенционалните методи за диагностика.
• Ако имате заболявания, тестващият лекар ще ви направи подходящата за тях диета с толерираните храни.

Автор: Д-р Дора Георгиева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти