Йога асани за подмладяване

Йога асани за подмладяване
Снимка: Thinkstock

Всяка една от йога асаните, както и дишането (пранаяма) има свойството да ни подмлади. Да си гъвкав тялом, бодър и спокоен духом е здраве.

Днес съм подбрала едни от най-ефикасните асани с видим ефект върху външността ни. Първо направете 3-4 пъти слънчевия комплекс за общо загряване.

Започваме с "рало".

Това е упражнение против бръчките на лицето, но оформя също бедрата и таза, разсейва тлъстините около корема и ханша. Затова съм го давала и в предишните комплекси за отслабване, тънка талия и стегнати бедра.

Освен това позата поддържа гъвкавостта на гръбначния стълб, което също е израз на вечна младост.

Противопоказна е при дископатия, херния, повишено кръвно налягане и атеросклероза.

Легнете с длани до тялото обърнати към пода.

Свийте коремните мускули и повдигнете таза и краката. Отпуснете крака над главата.

Дишането е свободно. 

Останете в позата до минута. Опитайте се да сте неподвижни. Върнете плавно тялото на пода за кратка релаксация или опитайте да преминете от "рало" направо във "свещ".

Ако ви е трудно да преминете от "рало" в "свещ", легнете отново по гръб. Притискайки с длани пода, повдигнете краката нагоре в шпиц. Когато краката стигнат над тялото, повдигнете и трупа, докато застанат във вертикална линия над раменете.

Брадичката трябва да опира в гърдите. Ръцете придържат стабилно тялото да не се люлее. Лактите са прилепнали към земята, а дланите към тялото. Тежестта пада върху ръцете и раменете. Задръжте в позата около минута и върнете тялото по обратния ред.

Релаксирайте за кратко.

"Свещ" изглажда бръчките на лицето. След изпълнението ѝ то придобива свеж вид. Асаната действа подмладяващо. Стимулира растежа на косата.

Противопоказна е при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане и възпалителни процеси в областта на главата.

Преминаваме към "главоколянна поза". Отново от легнало положение с изпънати назад ръце вдишайте и се изправете до седеж. Издишвайки се наведете напред от таза колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

Опитвайте се с всяко издишване да се накланяте по-напред. По-гъвкавите могат да опрат първо корема, после гърдите и дори главата към краката.

Задръжте така според възможностите ви.

"Главоколянна поза" огъвкавява много добре гръбначния стълб, укрепва гръбначните и коремните мускули, което е гаранция за истинско подмладяване на тялото. Изглажда бръчките около устата и очите. Оформя талията. Премахва тлъстините в областта на корема и бедрата. Придава грациозност на фигурата и походката.

Следващата асана е "риба". Тя извива тялото ни в обратна посока от предните две и също заглажда бръчките по лицето и шията. Оформя красиви гърди, рамене, шия и бюст.

Сложете длани под седалището обърнати към пода. Повдигнете се на лакти с хубава извивка. Опрете темето в пода. Задръжте за пет вдишвания и издишвания.

Излезте от позата, като леко повдигнете темето, после преплъзвате задната част на главата, раменете, изваждате ръцете. Отново релаксирайте за кратко. Така даваме възможност на тялото да усвои ефекта от позата.

Последната поза се нарича "кобра". Тя често е наричана "асаната на подмладяването". Много е ефикасна при деформации на гръбначния стълб. Също изглажда бръчките, придава грациозна стойка и походка, хармонично оформя талията, бюста, таза, бедрата.

Легнете по корем, с опряно в пода лице. Свийте ръце от двете страни на гърдите. Дланите са обърнати към пода. Вдишвайки повдигнете тялото, като се опирате на дланите, докато изпънете ръце в лактите. Ако това не ви се отдава изцяло, не се притеснявайте. Важно е пъпът да остане на пода, а погледът да е нагоре.

Издишвайки се върнете обратно. Повторете 3-4 пъти, като се опитвайте да задържате в позата и да направите 3-10 дълбоки вдишвания и издишвания, преди да свалите тялото на пода с издишване.

Напредналите могат да опитат да долепят стъпалата на краката до главата си.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти