Любопитната страна на бадемите

Ядка ли бе да я опишеш
Снимка: netinfo

Независимо дали попадаме на рожден ден или някакво друго веселяшко събиране купите с тези подяждащи храни (говорим за ядките, естествено) са тези, които най-бързо се елиминират от гостите.

Та в този ред на мисли решихме да уважим един от първокласните представители на ядковия асортимент, консумиран по широкия свят, наречена бадем.

Именно с него започва деня си съпругата на принц Уилям, и херцогиня на Кеймбридж Кейт Мидълтън, която редовно включва към своята закуска напитка, в чиито състав влиза мляко, мед, банан, сметана и подобаващо количество смлени бадеми.

Не е учудващо, че и куп други популярни личности приемат тази природна суровина почти всекидневно. Съвсем логично това се дължи на нейните зарибяващи вкусови и полезни качества, като вторите се дължат на богатото съдържание на протеини, фибри, калций, фосфор, магнезий и витамин E, намаляващ риска от рак, сърдечносъдови заболявания и забавящ стареещите процеси в организма.

Така че нищо не ви пречи да пускате по едно 50- или 100-грамово пликче с тези ядки (но в суров вид, разбира се) в дамската чанта и да си хапвате по някой и друг бадем през деня, за да запазите здравето и младежкия си вид, колкото се може по-дълго.

А сега да се отправим и към по-любопитната част, в която ще синтезираме няколко истории по негов адрес.

* Има сведения, че бадемът е бил познат още 3000 г. пр.н.е. по териториите на Близкия Изток.

* Един от членовете на британската група "Тейк Дет" (Take That) Гари Барлоу, който беше жури в осмия миналогодишен сезон на британския песенен формат "Екс Фактор" (X Factor) настоявал всички, избрани от него, участници да се придържат към стриктен хранителен режим, включващ бадеми.

* 80% от световните насаждения с въпросната ядка се намират в щата Калифорния.

* В Древен Египет бадемите са се смятали за абсолютен деликатес и дори такива са били открити в гробницата на Тутанкамон.

* Производителите на шоколад потребяват 40% от световното производство на бадеми, като за направата на половин литър бадемово масло отиват 500 кг ядки.

* В Средновековието на територията на днешна Италия по време на сватби се подарявали пет захаросани бадема, а всеки от тях символизирал здраве, богатство, щастие, плодовитост и дълголетие.

* В Индия тези хрупкави дарове на природата се считат като основна суровина за стимулиране на умствените способности при децата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти