Храните, които стават вредни след претопляне

Храните, които стават вредни след претопляне
Снимка: Thinkstock

Някои храни, които по принцип разпознаваме като полезни, могат напълно да обърнат положителното си влияе върху човешкия организъм, ако бъдат претоплени.

За някои продукти е важно да ги консумираме на момента.

В зависимост от това какъв е продуктът, вредното влияние, което може да окаже, след като бъде претоплен и се консумира, може да бъде различно.

Цвекло – цвеклото е пълно с полезни съставки за човешкия организъм, но то трябва да се консумира само когато е прясно. Тези съставки намаляват, когато премине през топлинна обработка.

Пилешко месо – пилешкото месо може да се хапва до 2 дни след приготвянето му. След този период претоплянето му може да предизвика бурна реакция в стомаха и да ви причини редица неразположения.

Картофи – картофените ястия също не трябва да се оставят за дълго в хладилник, защото тяхната хранителна стойност започва постепенно да намалява, а накрая претопленото ястие може да бъде наистина токсично за организма.

Гъби – гъбите се хапват веднага след приготвянето им, тъй като при престояването и претоплянето им съставът на протеините в тях се изменя, което може да е причина за проблеми с храносмилането.

Спанак – спанакът е продуктът с най-високи нива на нитрати, заради което консумацията му в претоплен вариант може да е много опасна. Нитратите в претопления зеленчук могат да доведат до канцерогенеза.

Яйцапретоплените варени или бъркани яйца могат да бъдат токсични за стомаха ви. Те трябва да се консумират, веднага щом ги приготвите, и в никакъв случай не трябва да ги хапвате, ако са току-що извадени от микровълнова фурна.

Целинаподобно на спанака целината също е с много високо ниво на нитрати, заради което не трябва да се претопля. Ако зеленчукът е част от супа или друго ястие, задължително трябва да го премахнете при претопляне.

Ряпаколичествата на нитрати в ряпата могат да бъдат изключително вредни за организма, ако бъде претоплени. Продуктът трябва да се консумира само пресен и добре измит.

Прочетете още:

Запознайте се със саподила – вкусен дървесен картоф

Какво ви очаква, ако спрете да ядете захар

Черната страна на пицата

Очарованието на зимните салати

Орхидеята, която е подправка

Митове и заблуди за прясното мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти