Храните-антиоксиданти

Храните-антиоксиданти
Снимка: Thinkstock

За да постигнем оптимално здраве, трябва да приемаме повече храни-антиоксиданти.

Те са от съществено значение за нас, защото ни защитават от болести, помагат в борбата със свободните радикали в организма и забавят процеса на стареене. Антиоксидантите съдържат бета-каротин, витамин А, селен, витамин Е, витамин С, полифеноли и флавоноиди.

Нека се запознаем с най-мощните антиоксиданти сред храните от зеленчуковото и плодовото царство, и не само.

Фасулът е отличен източник на фибри и мощен антиоксиданти. Сортовете с червени зърна са прекрасен избор за храна през всички сезони, като можете да ги добавяте към салати, супи и яхнии.

Дребните горски плодове - ягоди, малини, къпини и боровинки са с богат запас на антиоксиданти. Добавени към кисело мляко, плодова салата или овесена каша, тези плодчета са изключително полезни.

Черният шоколад също намира място в този списък. Да, той е с високо съдържание на мощни антиоксиданти и може да намали кръвното налягане. Белият и млечният шоколад обаче нямат същите ползи за здравето.

Всеки знае поговорката: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", но много често пренебрегваме този невероятен плод. Ябълките са носители на важни витамини и мощни антиоксиданти, но най-богато съдържание имат плодовете с червена кора.

Въпреки че диетолозите винаги съветват да се избягва консумацията на картофи, особено ако се опитвате да отслабнете, добре е да не се отказвате напълно от тях. Може да опечете или сварите картофи и да допълните вашата вечеря или да добавите малко цвят към чинията си с богато на антиоксиданти пюре от сладки картофи. Само не ги подправяйте със заквасена сметана и масло.

Има много причини да се ядат моркови ежедневно и една от тях е, защото те са богати на бета-каротин, който помага на тялото да произвежда витамин А, основен в борбата с рака. Морковите са много полезни и за вашите очи и дори могат да подобрят зрението.

Червеното грозде и вино (ако се консумират умерено!) са мощни антиоксиданти. Това не значи, че може да изпиете цяла бутилка червено вино, за да заредите тялото си с повече антиоксиданти. Похапвайте и умерени количества червено грозде.

Орехите могат да помогнат да се предотврати възпаление на артериите. Консумацията им способства за превенция при много заболявания, включително сърдечно-съдови. Добавете няколко нарязани ядки към овесената каша или ги яжте сурови с мед.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти